EU integracije BiH

Evropska energetska zajednica predložila sankcije za BiH

Prošle su četiri godine i Savjet ministara BiH za to vrijeme prošlo je kroz više rekonstrukcija. Boreći se za vlast očito da su zaboravili na interese države i njenih građana. To nam dokazuje i prijedlog Energetske zajednice Evropske unije da se našoj zemlji krajem septembra uvedu sankcije za finansiranje elektroenergetskih projekata, javlja Federalna.ba.

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je Savjetu ministara Evropske unije da suspenduju svu finansijsku podršku organima i kompanijama u BiH za bilo koji od  energetskih projekata koji su trebali biti realizovani na području BiH i to na period od najmanje godinu dana.

Ovo je lista Projekata od Interesa Energetske zajednice koju je sačinio Ministarski savjet:

- Kombinovana Toplana i Elektrana KTG Zenica,

- Hidroelektrana Dabar,

- Hidroelektrana Dubrovnik (Faza 2),

- Hidroelektrana na gornjem i srednjem toku Drine,

- 400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Banja Luka – Lika (HR),

- 400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Pljevlja (ME) – Višegrad,

- Interkonektor gasovoda Slobodnica – Bosanski Brod – Zenica,

- Interkonektor gasovoda Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posušje/Travnik,

- Interkonektor gasovoda Lička Jesenica – Tržac – Bosanska Krupa.

Novac od Energetske zajednice Evropske unije za ove projekte BiH neće dobiti. Nije ispunila sljedeće zahtijeve: "Evropska unija je, u skladu sa Članom 6 Ugovora, pozvana da preduzme adekvatne mjere za suspenziju finansijske pomoći date Bosni i Hercegovini u sektorima obuhvaćenim Ugovorom o Energetskoj zajednici."

Djelujući entitetski, a ne državno BiH će ponovo biti kažnjena. Nema zakon o gasu na nivou države. Republike Srpska je to pokušala riješiti enitetskim Zakonom, ali to ne prihvata Evropska unija.

"BiH nije uspjela da ispoštuje zakon Zajednice za energetiku za sektor gasa, posebno kada se radi o razdvajanju, pristupu za treću stranu, tarifikaciji i formiranju regulatornih organa još od 2006. godine, kada je Sporazum stupio na snagu. Zapravo, ovo je najistrajniji prestup koji se može zamisliti."

U Izvještaju Energetske zajednice stoji da su nas upozoravali u više navrata sa različitih nivoa, Saveza ministara, Stalne grupe na visokom nivou, ali bez rezultata. Posljednji put 30. maja ove godine bili smo upozoreni da BiH ne ispravlja svoj prestup, niti se obavezuje na jasan i kredibilan put. Naredni sastanak Savjeta ministara je u Ukrajini 23. septembra, a prijedlog sankcija je već uvršten na dnevni red.

Jasno je, Unija neće kršiti svoja pravila, ali BiH političarima vjerovatno će biti zanimljivije debate, jer pred njima će biti još samo 20 dana predizborne kampanje. 

izvor: FTV

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog