Svijet

Rusi izgubili strpljenje, konvoj krenuo za Lugansk

Ukupno 70 kamiona iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći prešlo je danas rusko-ukrajinsku granicu, javlja Rojters, pozivajući se na očevica, dok izvor iz ukrajinske vlade tvrdi da je to učinjeno bez dozvole.

Među 70 kamiona je i 20 koji su prešli granicu ranije danas.

Oni su prije toga bili na ničijoj zemlji između ruskog i ukrajinskog graničnog prelaza, ali sada su ušli u Ukrajinu, navodi Rojters.

U međuvremenu, Interfaks Ukrajina je objavila da je izvor iz ukrajinske vlade rekao da su ruski kamioni sa humanitarnom pomoći prešli ukrajinsko-rusku granicu bez dozvole Kijeva i bez prethodno dogovorene pratnje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Konvoj je krenuo sam od sebe, bez pristanka ukrajinske strane i bez pratnje Crvenog krsta", rekao je neimenovani zvaničnik.

Međunarodni Komitet Crvenog krsta saopštio je da nije mogao da prati ruski humanitarni konvoj zbog bezbjednosnih razloga.

"Ruski humanitarni konvoj je krenuo u Ukrajinu, ali mi ga ne pratimo zbog bezbjednosne situacije", napisao je Crveni krst na Tviteru.

Kijev: Ulazak ruskih kamiona bez dozvole je direktna invazija

Oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, izjavio je portparol ruske carine, prenio je Itar-Tass, a šef ukrajinske službe bezbjednosti je rekao da je to "direktna ruska invazija".

"Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara", rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbjednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga "odgovorna isključivo Moskva", navodi AFP.

"Ukrajinska strana je predložila razgovore sa Rusijom, ali Rusija nije prihvatila", rekao je Lisenko, dodajući da će ukrajinsko ministarstvo spoljnjih poslova uskoro objaviti saopštenje o ruskom konvoju, prenosi Itar-Tass.

"Mi smatramo da je to direktna ruska invazija na Ukrajinu", poručio je šef ukrajinske službe bezbjednosti Valentin Nalivajčenko u odvojenom saopštenju za novinare.

On je dodao da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv ruskog konvoja i da želi da izbjegne "provokacije", prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog