Region

Miro Cerar novi slovenački premijer

LJUBLJANA - Slovenačka skupština izabrala je juče tajnim glasanjem profesora prava Miru Cerara za novog premijera Slovenije, javile su agencije.

Za Cerara je glasalo 57 a protiv 11 poslanika.

Novi premijer dobio je podršku većinske koalicije u nastajanju - njegove Stranke Mire Cerara (SMC), Demokratske stranke penzionera Slovenije (DeSUS), Socijaldemokrata (SD) i stranke odlazeće premijerke Alenke Bratušek (ZaAB), kao i poslanika etničkih manjina.

Slovenačka demokratska stranka (SDS), Združena ljevica (ZL) i Nova Slovenija (NSi) saopštile su da ih Cerar nije pridobio njegovim programom.

Cerar je obećao da će pokušati da obnovi povjerenje javnosti u državne institucije i vladavinu prava, kao i da će raditi na prevazilaženju podjela te utiranju puta za prevazilaženje krize, navela je agencija STA.

Rojters navodi da je Cerar nagovijestio da bi mogao da revidira plan o smanjenju slovenačkog budžetskog deficita i razdvajanju države od privrede, dogovoren sa Evropskom unijom pošto je ta bivša jugoslovenska republika jedva izbjegla međunarodni paket za spasavanje zbog njenih prezaduženih banaka krajem prošle godine.

Stručnjak za ustavno pravo, koji je danas napunio 51 godinu, nov je na slovenačkoj političkoj sceni, iako je dobro poznat javnosti.

Njegova partija 13. jula pobijedila je na izborima sa 34,5 odsto osvojenih glasova birača, samo mjesec dana po osnivanju.

Cerar ima 15 dana da predstavi sastav kabineta na utvrđivanje parlamentu.

Prema raspoloživim informacijama vlada - treća za 30 mjeseci, mogla bi da ima 15 ministara, od kojih bi osam bilo iz SMC, četiri iz DeSUS-a i tri iz SD-a.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog