Vijesti

Imenovanje Rajčevića za direktora RAK-a 3. septembra?

Sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi između ostalog trebalo da bude potvrđeno imenovanje Srđana Rajčevića za direktora RAK zakazana je za treći septembar. Sudeći po dosadašnjim neuspješnim pokušajima i opstrukcijama SDP-ovih ministara neizvjesno je hoće li i ovaj pokušaj uroditi plodom.

Savjet RAK-a je predložio ali bez potvrde Savjeta ministara BiH Srđan Rajčević ne može sjesti u fotelju Kemala Huseinovića koji je u mandatu v.d. direktora RAK-a.

Zlatko Lagumdžija uslovljava Rajčevićevo imenovanjima novih rukovodilaca u desetak institucija.

Resorni ministar Damir Hadžić poručio nam je danas da je tek poslije 3. septembra i sjednice Savjeta ministara spreman da razgovara o ovoj temi. Iz OHR-a odgovor da očekuju da Savjet ministara što prije okonča proces imenovanja istovremeno, isplivavale su pojedinosti o indirektnoj podršci OHR-a Kemalu Huseinoviću. 

Šolaja: Blokada RAK-a opasna

Svako odgađanje potvrde imenovanja Srđana Rajčevića dovodi u opasnost i izborni proces–smatra član Savjeta RAK-a Miloš Šolaja.

"Najbolje bi bilo da potvrde imenovanje Srđana Rajčevića i da izađemo iz tog Gordijevog čvora. U suprotnom RAK je zamrznut pogotovo je to opasno sada kada se bliži izborni proces gdje RAK ima veliku ulogu regulatora medija", izjavio je Šolaja za RTRS.

Da li su toga svjesni ili namjerno žele takav scenario, tek SDP-ov dvojac u Savjetu ministara blokira i uslovljava imenovanje novog direktora RAK-a. Neminovno, blokade i uslovljavanja dovode do paralize sistema.

Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH tvrdi "da se za sve one institucije za koje nisu raspisani natječaji već duže vrijeme, da se to treba učiniti odnosno da se izvrši neselektivno imenovanje".

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, je naglasio da će "sve drugo da stoji dok ne završimo izbor RAK-a".

Naziru se i pukotine u do sada jedinstvenom stavu Savjeta RAK-a koji je jednoglasno imenovao Srđana Rajčevića, pojedini članovi nude rješenja koja praktično zadržavaju statzus kvo.

Gregorijan pisao Huseinoviću

Višegodišnju agoniju o imenovanju novog direktora RAK-a dodatno su začinili medijska saznanja da je bivši zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan indirektno uslovljavao podršku OHR-a Kemalu Huseinoviću kažnjavanjem RTRS-a.

Amela Odobašić, portparol RAK-a je za RTRS izjavila da je tačno da Gregorijan uputio dopis Huseinoviću.

"To je koincidencija. Tačno je da postoji dopis Rafija Gregorijana Kemalu Huseinoviću,tačno je da tražena informaciju o stanju slučaju RTRS zbog nelegalnog korištenja frekvenicja ali to su spekulacije", rekla je Odobašić.

Tu koincidenciju odnosno iskorake u digitalnom emitovanju signala RTRS je platio 75 000 maraka.

S druge strane, RAK skoro dvije godine ne odgovora na zahtjeve RTRS-a za dodjeljivanjem dozvola za mikrotalasne linkove. Isto toliko vremena oglušuje se i na naše žalbe na odluku da je za dozvole za digitalno emitovanje potrebna saglasnost BHRT-a.

izvor: RTRS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog