Vijesti

Život sa jednom sijalicom i bez vode

GRADIŠKA - Goli zidovi bez maltera, jedna sijalica, dvije improvizovane utičnice i bez kapi vode, prizor su koji smo zatekli u trošnom objektu u Bistrici, kod Gradiške, u kojem bez ikakvih primanja živi samohrana majka Rajna Jordanović sa maloljetnom kćerkom Nevenom i bolesnom majkom Milicom.

"Kuću smo dobili na čuvanje od rođaka nekog čovjeka koji je preminuo. Iako nemamo ni prave zidove, plafon je improvizovan od dasaka, sa jednom sijalicom i bez vode, nas tri ovdje živimo već deset godina jer nemamo gdje drugdje", priča Rajna.

Težak život ovu hrabru ženu prati još od mladih dana kada je za vrijeme prošlog rata u BiH sa majkom izbjegla iz Bihaća, provlačeći se kroz razna prihvatilišta.

"Kada sam se udala, kao izbjeglice čuvali smo jednu kuću, a kada nam se rodila kćerkica, moj muž je poginuo u saobraćajnoj nesreći", priča dalje svoju tužnu sudbinu Rajna.

Nekoliko godina kasnije, morala je, kako kaže, da napusti tu kuću, a utočište su našle u neuslovnom objektu u kojem trenutno žive.

Vode u kući nemaju, a najbliži bunar je udaljen oko 500 metara, zbog čega Rajna svakodnevno nosi velike količine vode za piće i pranje.

Na starom kauču na kojem spavaju Rajna i njena šesnaestogodišnja kćerka Nevena zatekli smo hrpu knjiga koje djevojčica nema gdje da složi nakon što je odličnim uspjehom završila prvi razred Trgovačke škole.

"Voljela bih da imam uslove za život kao što imaju moji vršnjaci, ali volim da učim jer želim što prije da se zaposlim. Imamo samo jednu sijalicu pa majka i baka naveče uglavnom sjede u tišini dok ja čitam", ističe Nevena.

S obzirom na to da nemaju nikakva primanja i jedva preživljavaju od jednokratne pomoći koju ponekad dobiju od Centra za socijalni rad, teško im je i da nabavljaju knjige za ovu vrijednu djevojčicu.

"Ja živim samo zbog Nevene u nadi da će ona izaći na pravi put, završiti školu i zaposliti se. Ona je odličan učenik i mnogo bi mi značilo kada bi je neko mogao stipendirati barem dok ide u školu. Voljela bih da ovdje nađemo neki smještaj ili bilo kakav posao jer ovako ne možemo", dodaje Rajna.

Baka Milica je stara i bolesna, ali nikada ne ide ljekaru jer kaže da nema novu ličnu kartu niti zdravstvenu knjižicu.

Ako je neko u mogućnosti da na bilo koji način pomogne ovoj porodici, može da se javi redakciji "Nezavisnih", Udruženju "Sveti Đakon Avakom", koje ih redovno obilazi, ili direktno Jordanovićima na broj 066/976-477.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog