Svijet

Koliko će koštati ebola afričke zemlje

TUNIS - Epidemija ebole koštaće između jedan i jedan i po odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Liberiju, Sijera Leone, Gvineju i Obalu Slonovače, procenila je Afička banka za razvoj.

Bezbjednost hrane u Liberiji je dovedana u opasnost, virus napada ubrane usjeve, upozorio je predsjednik te banke, Donald Kaberuka, na konferenciji u Abidžanu, prestonici Obale Slonovače, prenio je AFP.

"U Liberiji će doći do prehrambene krize ukoliko se hitno ne pozabavimo pitanjem poljoprivrede u toj zemlji", naglasio je Kaberuka.

Ebola će, okvirno, najvjerovatnije koštatati jedan do jedan odsto BDP-a zemlje Unije reke Mano, organizacije koja okuplja Liberiju, Sijera Leone, Gvineju i Obalu Slonovače - države koje su počele polako da se oporavljaju od dugodišnje krize i civilnih ratova tokom 60-tih, 80-tih i 90-tih godina. 

Zbog opasnosti od širanja epidemije ebole zatvoreni su mnogi kopneni i vazdušni granični prelazi u velikom broju afričkih zemalja, koje će skupo koštati trgovinu i privredu tih država, upozoravaju predstavnici Afričke razvojne banke. 

"Imidž Afrike doveden je u pitanje zbog ebole, što ugrožava dalje investicije, inače novi adut privrede ovog kontinenta koji je krenuo putem oporavka", ocijenio je Kaberuka.

Epidemija ebole odnijela je 1.427 ljudskih života, od toga 624 u Liberiji, 406 u Gvineji, 392 u Sijera Leoneu i pet u Nigeriji, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

izvor: Tanjug

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog