Republika Srpska

Gasovod ide kroz Srpsku!

Ruski energetski gigant „Gasprom“ ostaje privržen projektu izgradnje kraka gasovoda kroz Republiku Srpsku, uprkos problemima u vezi otplate gasnog duga BiH Rusiji i političkim opstrukcijama u Savjetu ministara BiH, potvrđeno je „Novostima“ u Vladi Srpske.

U Vladi navode da imaju uvjeravanja čelnih ljudi ruske kompanije da neće odustati od gradnje kraka gasovoda u Srpskoj, bez obzira na političke blokade u Sarajevu.

I dalje je sporna otplata duga koji BiH ima za dobijeni gas iz Rusije, a trenutno najveća prepreka projektu u RS je činjenica da Sarajevo blokira potpisivanje sporazuma između Saveta ministara BiH i Rusije, kojim bi bili stvoreni formalni uslovi za početak gradnje kraka gasovoda. Riječ je o projektu koji je Vlada RS proglasila strateškim i nacionalnim.

Naši sagovornici kažu da je problem i to što se bliže oktobarski izbori, pa će sva ozbiljna energetska pitanja ostati u drugom planu. Blokadom projekta sarajevski političari, tvrde upućeni, dodvoravaju se Briselu u geopolitičkoj igri sa Rusijom, iako time najviše trpe građani BiH.

U kompaniji „Gas Res“, zaduženoj za realizaciju ovog projekta u RS, kažu da se od nedavne posjete potpredsednika „Gasproma“ Aleksandra Medvedeva BiH komunikacija intenzivirala.

U ovoj kompaniji navode da su u toku pripremni radovi za izradu međuvladinog ugovora, na kojima rade resorna ministarstva kojim bi se proces odblokirao.

- Ukoliko to ne bude išlo zadovoljavajućim tokom, mi intenzivno radimo i pri kraju smo varijante gdje bi RS zaključila sporazum sa Ruskom Federacijom, ili sa ministarstvom energetike Rusije - naglasio je direktor kompanije „Gas Res“ Slobodan Puhalac.

Sporazumom bi se i Federaciji BiH ostavila mogućnost da se priključi projektu.

Puhalac je istakao da se, uprkos špekulacijama, osnovni pravac gasovoda ne mijenja, kao ni uslovi pod kojima je Srpska u projektu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je da se nada da će se u BiH konačno stvoriti odgovarajući uslovi da dođe do definisanja sporazuma sa Rusijom i njegovog zaključenja u najskorijem vremenskom periodu.

Najviši zvaničnici Srpske uvjeravaju da je riječ o „poslu vijeka“ koji će Republici obezbijediti energetsku stabilnost i efikasnost, što će biti temelj budućeg privrednog razvoja.

Ukupna investicija projekta u RS procenjuje se na više od 500 miliona evra.

izvor: Novosti

 

SLOVENIJA I HRVATSKA BEZ KRAKA?

 

IAKO je prvobitno bilo predviđeno da deo „Južnog toka“ ide kroz Sloveniju, a jedan krak kroz Hrvatsku, upućeni kažu da bi te dve zemlje mogle da ostanu bez ovog gasovoda. Za to vreme Brisel i dalje očekuje objašnjenje od Sofije koja je, po instrukcijama Evropske komisije, obustavila izgradnju gasovoda, ali snimci iz luke Varna pokazuju da cevi i dalje pristižu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog