Vijesti

Prorusi preuzeli kontrolu nad luganskim aerodromom (VIDEO)

Armija Luganske narodne republike (LNR) preuzela je kontrolu nad luganskim aerodrom nakon žestokih borbi koje su se vodile tokom nedelje, javio je reporter televizije LifeNews sa lica mjesta.

Luganska zračna luka nije u funkciji od maja od kad se oko nje vode borbe.

Od početka vojnih operacija na istoku Ukrajine luganski aerodrom drže jake snage kijevskog režima koje su snabdjeva zračnim putem do rušenja transportnog aviona kad je poginulo oko 50 vojnika. Milicija Luganska u junu je djemočno uspjela da blokira puteve i oni su u više navrata bili probijani od strane snaga režima.

Do preuzima aerodroma do sad nije došlo zbog dobro utvrđenih objekata i snaga koje se procjenjuju da ih je bilo od 500 do 2000 sa tenkovima, oklopnim transporterima i artiljerijom.

Prema informacijama Armije LNR, koje prenosi reporter LifeNews, u samom aerodrom se nalazi dobro utvđeni bunker i potpono obezjeđivanje potrajaće do 2 dana.

Prema nezvaničnim informacijama u zračnoj luci se nalazilo dosta plaćeničkih snaga iz raznih država, uglavnom je riječ o građanima Poljske, Švedske, Litvanije, Letonije i Estonije, a u presretnutim razgovorima su se čule i „psovke na engleskom".

Sve spoljne snage Nacionalne garde su poginule nakon jake ariljeriske vatre koja je trjala čitav dan u nedjelju. Selo Novanovka je oslobođeno nakon preuzimnja naselja Novosetlovsk i Govralova.

Armija Donjecke narodne republike (DNR) u nedjelju je stavila u okruženje donjecki aerodrom i pokrenula operaciju za njegovo oslobađanje. Prema informacijama sa kojima raspolažu snage DNR, prilazi aerodromu su minirani, a objekti dobro utvđeni.

Prema riječima očevidaca, gori donjecka zračne luke. Oni su rekli da se može vidjeti crni gusti dim koji izlazi kroz prozore i vrata glavne zgrade aerdroma. Nikome nije jasno šta se događa sa vojnicima koji se nalaze u zračnoj luci.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog