Vijesti

Poplave prijete jugoistočnoj Evropi!

Područje niskog pritiska što se pomjerilo preko sjeverne Italije u ponedjeljak sa pljuskovima i grmljavinom pomaknuće se dalje na jug i istok od utorka i srijede. Pljuskovi i grmljavina će povećati opasnost o poplava od istočne Italije do Grčke i Bugarske.

U noći s ponedjeljka na utorak opasnost od jakih kiša će biti prije svega u istočnoj Italiji, južnoj Hrvatskoj, sjevernoj Bosni i Hercegovini i u sjevernoj Albaniji. Padavine bi mogle da prijeđu obim od pet centimetara po kvadratnom metru što može dovesti do skupljanja vode na saobraćajnicama i poplava u područjima sa lošijim odvodom.

Od utorka na srijedu područje niskog pritiska će prijeći od istočne Italije do Bugarske. Dnevni pljuskovi će pogoditi područje od centralnog Balkana do Grčke. Očekuje se ukupan obim padavina od 2,5-5 cm, a u nekim područjima i preko 7,5 cm. Poplave će biti najveća opasnost, ali u područjima sa neravnim terenom se mogu očekivati i klizišta.

Najintenzivnije kiše će biti u istočnoj Grčkoj, Bugarskoj i na dalekom sjeverozapadu Turske. Mnoga mjesta u južnoj Evropi su već iskusila prekomjerne padavine tokom avgusta, tako da će opasnost od poplava biti izražena u tim područjima. U Valjevu je izmjereno čak četiri puta više padavina od normalnih tokom mjeseca, u ukupnom iznosu od 18,1 cm po kvadratnom metru.

Oluje će oslabiti nakon srijede smanjujući obim opasnosti od poplava. Ipak, povremeni pljuskovi i grmljavina se mogu očekivati širom regiona što može dovesti do nekih izdvojenih poplava u područjima koja su iskusila najjače padavine ranije ove sedmice.      

izvor: accuweather.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog