Vijesti

Putnička kuća 2014 je završena!

Putnička kuća, jedinstven projekat Kluba putnika, najveće regionalne organizacije koja okuplja samostalne putnike, završila je svoje ovogodišnje izdanje u Tbilisiju, prestonici Gruzije i okupila je do sada najveći broj putnika.

Prvo izdanje Putničke kuće desilo se 2012. u Istanbulu, a drugo prošle godine u Granadi. Putnička kuća nastaje tako što Klub putnika preko donacija posjetilaca svog sajta skupi sredstva za dvomjesečno iznajmljivanje stana na nekoj privlačnoj destinaciji, a vrata kuća su otvorena za sve i boravak je potpuno besplatan. Ove godine održala se u Tbilisiju, a pratili su je rekordna posjećenost i vanserijski repertoar gostiju.

-         Cilj Putničke kuće je da se putnici iz cijelog svijeta međusobno upoznaju, povežu, razmijene priče i iskustva. To je jedan mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih, kreativnih putovanja – kaže Lazar Pašćanović, osnivač Kluba putnika.

Kroz Putničku kuću je ove godine prošao 341 putnik iz 38 zemalja, najmlađi posjetilac je imao 10 mjeseci, a najstariji 64 godine. Od događaja izdvajaju autostopersku trku koju je osmoro putnika organizovalo do manastira David Gaređi, koji se nalazi usred pustinje i do koga nema nikakvog saobraćaja, sem ako platite taksi. 

Na pitanje zašto baš Gruzija kao lokacija Putničke kuće iz Kluba putnika nam kažu:

-         Gruzija je odlična baza za istraživanje regiona. Graniči se sa Turskom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Rusijom. U blizini su Iran i Irački Kurdistan. Preko Kaspijskog mora idu trajekti za Turkmenistan i Kazahstan. Na Kavkazu živi mnoštvo naroda, sa svojim posebnim kulturama i jezicima. Tu je ruska republika Dagestan, uz Kaspijsko more, tik do Gruzije. Tu su i Abhazija, Svanetija, Kabardino-Balkarija, Čerkesija, Osetije, Čečenija, Ingušetija. Ukoliko ste mislili da je Balkan iznimno prelijepa i opasno složena etnička mješavina, treba da vidite Kavkaz. Osim toga, državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore ne treba viza za Gruziju, što je čini idealnom destinacijom.

Za sada se još ne zna lokacija naredne Putničke kuće, ali će biti objavljena na sajtu www.klubputnika.org u narednom periodu.

 

Frontal  


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog