Intervju

Marko Knežević: Biznis je teško pokrenuti, a još teže održati i razvijati

Marko Knežević, direktor je uspješnog preduzeća Knežević Entering d.o.o koje se uprkos ekonomskoj krizi izborilo za lidersku poziciju na području sjeverozapadne BiH u kategoriji ugradnje podnih obloga.

Knežević Entering se takođe nalazi na spisku firmi koje su sklopile ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske. 

U razgovoru za Frontal, Knežević je ocijenio privredni ambijent u Republici Srpskoj, te ugovor koji je, tvrdi on, propraćen mnogim nelogičnostima. 

Uspješno poslujete već nekoliko godina, kako se u periodu nestabilne ekonomske situacije održava uspješno preduzeće?

U kriznom periodu, cilj preduzeća je opstati, zadržati resurse, prije svega ljudske, te zadržati klijente i dobavljače koji se takođe bore sa svjetskom ekonomskom krizom i prirodnim nepogodama. Osnovni princip da bi se uspjelo u tome je domaćinsko poslovanje i jasan odnos prema svim nepotrebnim izdacima i troškovima, ali nikako ne na štetu kvaliteta proizvoda i usluga koje nudimo. Takođe, od početka ekonomske krize nismo mijenjali cjenovnu politiku, iako smo imali poskupljenja većine materijala koje koristimo, što se odrazilo na dodatno povjerenje klijenata i kupaca.

Kako ocjenjujete postojeći privredni ambijent u RS i značaj koji se daje privrednicima? 

Poslovni ambijen u RS je samo deklarativno povoljan, parafiskalni nameti su ogromni, podsticaji privredi mali ili ih nema. Takođe, i rad inspekcijskih sluzbi je prvenstveno usmjeren na punjenje budžeta, a ne na rješavanje problema privređivanja. U našoj podopolagačkoj djelatnosti, teškoće prestavlja siva ekonomija, odnosno lica koja vrše djelatnost bez prijave radnje ili preduzeća, a isti inspektore rada ne interesuju jer “nemaju JIB”. Biznis je teško pokrenuti, a još teže održati i razvijati.

Potpisali ste ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske, da li ste pri prijavljivanju na učešće u ovom projektu primili instrukcije o platnim karticama? 

Projekat Obnova Srpske je u osnovi dobar projekat, ali propraćen mnogim nelogičnostima.  Proces od prijave do potpisa ugovora je bio brz, neke stvari su rješavane u hodu, ali ipak se mora priznati da niko nije morao potpisati ugovor sa Fondom solidarnosti, ako mu isti nije odgovarao.

Kolika je potražnja za robom od strane korisnika platnih kartica?

Sa spiska robe koja se može kupovati platnim karticama, mi imamo parkete i laminate. Potražnja za laminatima je ogromna, a ponuda kod privrednika koji su potpisali ugovore je mala. Od početka realizacije projekta, Knezevic Entering je plasirao oko 20.000,00 m2 laminata, što je zaista ogromna količina, ali što nas je dovelo i u nezavidan finansijski položaj, obzirom da je laminat uvozna roba koja se plaća avansno, a period realizacije, odnosno naplate potraživanja od Fonda solidarnosti je spor. U skladu sa sporazumom Fonda solidarnosti i banaka, očekujemo hitan faktoring potraživanja, kako bi mogli nesmetano funkcionisati u programu Obnova Srpske.

Kako izaći iz tog aranžmana kada se recimo iscrpe raspoloživa finansijska sredstva? Da li Vas je iko o tome obavijestio prilikom potpisivanja ugovora?

Iskreno nije, ali činjenica je da nismo ni predpostavljali da će potražnja zaista biti ovolika. Rješenje ipak vidimo u faktoringu, odnosno otkupu potraživanja Fonda solidarnosti od strane banaka.

Šta za Vas znači ugovor koji su banke nedavno potpisale sa Fondom solidarnosti kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u pogledu otkupa osnovanih i valjanih potraživanja koje će banke vršiti od privrednih subjekata koji su prodali robu putem elektronske kartice? 

Faktoring je odlično rješenje za privrednike, samo da zaživi. Banke su spremne otkupljivati samo verifikovana potraživanja, a mi još čekamo verifikaciju za jul mjesec. U ugovoru stoji da Fondu solidarnosti odobravamo 60 dana grejs perioda od dana verifikacije potrazivanja, te plaćanje u 6 jednakih mjesečnih rata, sto prakticno znači da nam ukupna naplata dospjeva za 9-10 mjeseci od dana izdavanja robe.

piše: Maja Garača

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog