Region

Srbija koja nestaje! (Foto)

„Sto drugih” je jedinstveni foto-projekat koji, nasuprot “Forbsovih 100” i drugih top-lista bogataša, prikazuje ljude sa svih strana svijeta koji nisu bogati, ali čiji životi, borba i dostignuća zaslužuju da budu proslavljeni.

Među 100 foto-priča u ovom velikom projektu, zahvaljujući Goranu Stamenković iz Kikinde, našle su se i fotografije koje prikazuju nestajanje seoskog načina života u Srbiji.

Goran je, kako objašnjava za “Alo!”, sa ovim fotografijama učestvovao na izložbi u Hongkongu prošle godine, gdje je bio jedini Srbin. Po struci je veterinar, a fotografiše u slobodno vrijeme. Kako kaže, inspirisala ga je upravo ljubav prema selu.

- Još tokom studentskih dana bio sam u foto-klubu, gdje sam se amaterski bavio fotografijom. U slobodno vrijeme fotografišem, inspirisala me je ljubav prema selu. Takav je trend da sela umiru, dok je novac u gradovima. Zato ove slike predstavljaju kako život na selu, nažalost, postepeno nestaje - priča Stamenković.

10

Slavko Jokić, 49, je veterinar u selu Mokrin, a kada nema posla uzima ulogu lokalnog pastira.

6

Živko Golić razgovara sa svojim unukom. Sve više porodica napušta selo u potrazi za gradskim životom, a ovakav prizor je sve rjeđi u Srbiji. 

9

Mile Bunčić je jedini kovač u selu Basaid. Ovim poslom izdržava svoju penziju, ali posla je sve manje jer konja nije mnogo ostalo u ovom okruženju. 

7

Radunka Stamenković, domaćica u Lipovici, započinje svoj dan pranjem suđa i pripremanjem ručka. Njen dom ima struju, ali se ona koristi samo za svjetlo i radio. Vodu, tokom čitave godine, zagrijava na šporetu.1

5

8

2

izvor: Alo.rs/huffingtonpost.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog