Region

Dani Srpske u Srbiji

Srpska zagledana u Srbiju

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" svečano je otvorena u Kolarčevoj zadužbini, uz zajedničku poruku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika RS Milorada Dodika da Srbiju i RS, bez obzira na granice, povezuju narod i kultura.

Srbiji i Republici Srpskoj treba da služi na čast što su opstale i opstaju u teškim vremenima koja su nam na ramena natovarila ogromno breme, rekao je predsjednik Nikolić i ocijenio da "bez Srbije i njene ljubavi, Srpska sigurno ne bi bila ovako sposobna da živi i ne bi se osjećala svoja na svome".

"Večeras ćemo vidjeti dio sebe i srpske kulture sačuvane na teritoriji Republike Srpske... Okupili smo se da se ne raziđemo, iako će neki od nas u povratku prelaziti granicu, ali granica ne može da zaustavi vrijeme, pripadnost, prošlost, kulturu", izjavio je Nikolić, prenosi Tanjug.

Ipak, napomenuo je Nikolić, granicu prelazi tijelo, "ali tijelo je kvarljivo, a duh ostaje". Hvala na prilici da vam kažemo da ćete pjevati naše pjesme i pričati naše priče", rekao je  Nikolić.

Zahvalivši predsjedniku Nikoliću i Srbiji na posvećenosti iskazanoj prema RS, Dodik je rekao da RS bez toga "sigurno ne bi bila svoj na svome".

Srbija i Republika Srpska nikada nisu odustale jedna od druge. Znamo da je ovo adresa na kojoj možemo da nađemo braću i razumijevanje", istakao je Dodik. Prema njegovim riječima, Srbija danas nesumnjivo pokazuje svoje pravo i očekivano lice – da RS primi otvorenog srca.

"Vjerujem da Republika Srpska ovdje svakodnevno živi, kao što i Srbija dan i noć živi u RS", rekao je Dodik. "Mi smo zagledani u Srbiju, da bude jaka i sposobna jer smo samo tako i mi jaki i najbolji", rekao je Dodik.

Otvaranju manifestacije u sali Kolarčeve zadužbine prisustvovali su i predsjednica Skupštine Maja Gojković, veliki broj ministara u Vladi Srbije, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i drugi visoki zvaničnici iz RS, predstavnici SPC, medija i građani.

"Dani Srpske u Srbiji" svečano su sinoć otvoreni koncertom Banjalučke filharmonije i u Beogradu će trajati narednih pet dana, a u Novom Sadu 9. i 10. septembra, uz bogat kulturno-umjetnički program, u cilju da se što kvalitetnije predstave potencijali RS iz oblasti privrede, kulture, nauke, umetnosti, prosvjete.

Ovo je druga godina zaredom da RS organizuje ovakvu manifestaciju u Srbiji. U okviru "Dana Srpske u Srbiji" biće održan i Poslovni forum RS i Srbije, u prisustvu zvaničnika dviju vlada, a cilj je pokretanje konkretnih poslovnih projekata.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog