Svijet

Dolar bi mogao u penziju

Svijet traži način da izbjegne upotrebu dolara. Sve češće eksperti govore o tome da je američka valuta odradila svoje i da je vrijeme da polako napusti svjetsku scenu.

Postepenoj zamjeni dolara mogu pomoći lokalne valute. Ipak, iskustvo s evrom je pokazalo da okretanje leđa nacionalnim valutama i prelazak na jedinstvenu novčanu jedinicu ima mnogo svojih dobrih strana, ali i skrivene probleme, piše Glas Rusije.

Zagovornici evra ne prestaju da ponavljaju da je uvođenje jedinstvene valute išlo na ruku evropskoj ekonomiji: tržišta su postala jača, smanjio se rizik pri operacijama mijenjanja valuta. Ali, glavno je to što je evro postao realni konkurent dolaru.

Ipak, nije prošlo ni cijelih 10 godina, a počela je ekonomska kriza. To je dalo povod kritičarima evra da dignu glavu i da ukažu na sve greške koje su se dogodile tokom uvođenja jedinstvene evropske valute. Nisu uzeli u obzir glavno, a to je da su strukture ekonomija država koje ulaze u evrozonu principijelno različite. Postoji i politički kontekst, govori direktor Odjeljenja strateških analiza FBK Igor Nikolajev.

Greška je jednostavna. Ipak je u većoj mjeri politička motivacija bila važnija pri uvođenju jedinstvene evropske valute. Odnosno, protivteža prije svega dolaru i SAD. Ovdje je bilo više politike nego ekonomije, iako prosječni godišnji tempo rasta država Evrope poslije uvođenja evra nije porastao u državama evrozone. Odnosno, nije se dogodilo ono zbog čega je bila uvedena jedinstvena valuta - uvećanje tempa ekonomskog rasta.

Već se sada može govoriti o tome da je projekat "evro" još veoma daleko od uspjeha. Perspektive te valute u budućnosti sve više podsjećaju na status dolara u sadašnjosti.

Osim valuta država u razvoju, popularnost juana raste, smatra viši analitičar agencije "Alpari" Ana Bodrova.

"Kina je veoma dugo držala juan u čvrstim okvirima. SAD insistiraju na revalorizaciji juana. Postepeno raste vrijednost juana. Posljednjih nekoliko godina juan je porastao za osam do devet odsto, ali ipak tržište traži da cifra bude 15 odsto. Za dostizanje ovog nivoa potrebno je još pet godina, pri sadašnjem tempu revalorizacije. Kina će stati na liniju i onda će dolar imati, ne jednog konkurenta, već dva. Dalje, sve će zavisiti od toga kako će se u principu razvijati situacija u svjetskim ekonomijama", smatra Bodarova.

SAD, takođe, pokušavaju pronaći izlaz iz ove neprijatne situacije u kojoj se našla njihova valuta. Nije isključeno da će na jedinstvenom valutnom prostranstvu SAD, Kanada i Meksiko početi da se koristi valuta "amero".

Zadaci koji se tiču ponovnog formiranja svjetskih finansija veoma je složna. Neophodno je uzeti u obzir sve činjenice koje mogu da utiču na ekonomiju ove ili one države.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog