Region

Dan nezavisnosti Makedonije

Makedonija danas obilježava 23 godine od proglašenja nezavisnosti.

Na današnji dan 1991. godine u Makedoniji je proveden referendum na kome se 92 odsto građana, izašlih na birališta, izjasnilo za nezavisnost od tadašnje SFRJ. 

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnoti koju je višepartijski makedonski parlament usvojio 25. januara 1991. godine. 

Naziv Makedonije, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast. 

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija /BJRM/. 

Makedoniju je do sada pod ustavnim nazivom priznalo više od 130 država svijeta, među kojima su SAD i Rusija, kao i sve države bivše Jugoslavije. 

Godine 2005. Makedonija je dobila stus zemlje kandidata za članstvo u EU, a 2008. godine i preporuku Evropske komisije i početak pretpristupnih pregovora sa Unijom. 

Dan nezavisnosti danas će biti obilježen nizom manifestacija. 

Povodom 8. septembra - Dana nezavisnosti Makedonije, sinoć je u Makedonskom teatru u Skoplju održana svečana akademija pod pokroviteljstvom predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog