BiH

BiH prijeti slom- izjednačiće se broj radnika i penzionera

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za penzijsko osiguranje, u BiH na jednog penzionera dolazi tek nešto više od jednog zaposlenog, tačnije 1,13 zaposlenih, što državu stavlja na dno liste među državama bivše Jugoslavije.

Nažalost, dok broj zaposlenih opada, raste broj penzionera, i samo je pitanje dana kada će se ovi brojevi izjednačiti. Iz mjeseca u mjesec sve je veća prijetnja da će BiH doživjeti potpuni slom zbog ovakvih problema.

Poređenje s regijonom

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, krajem 2013. godine u toj je zemlji bilo zaposleno nešto manje od 690 hiljada osoba, dok se broj penzionera istodobno procjenjuje na oko 620 hiljada.

Kada se radi o regiji, nakon BiH slijedi Hrvatska, a najpovoljniji odnos ima Makedonija. Hrvatska je s odnosom po kojemu na jednog penzionera dolazi 1,23 zaposlenih odmah nakon BiH. 

Slijedi Slovenija u kojoj svakog penzionera“izdržava” 1,27 zaposlenih. U Srbiji taj broj iznosi 1,46, a najbolje stoji Makedonija gdje je to 1,76 zaposlenih na jednog penzionera. “Odnos je loš, a od početka gospodarske krize bilježimo drastično pogoršanje”, kazao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda MIO Republike Srpske. 

On je iznio podatak po kojemu je na početku sadašnje krize odnos penzionera i zaposlenih bio 1:1,5, da bi krajem 2013. pao na 1:1,13, a već u februaru je bio 1:1,12. Iz penzijskih zavoda upozoravaju kako je poseban problem to što veliki broj preduzeća svojim radnicima doprinose isplaćuju po najnižoj osnovici što značajno utiče na punjenje penzijskih fondova. Oni u BiH nikada nisu transformirani iz sistema međugeneracijske solidarnosti pa isplata penzije svakog mjeseca zavisi isključivo o nivou naplate.

Kolike su penzije

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne mirovine u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže. Prema podacima zavoda MIO Makedonije, prosječna mirovina iznosi oko 144 evra. Prema zavodu za statistiku Makedonije, prosječna plata iznosila je 342 evra. U BiH prosječna penzija iznosi 367,60 KM, odnosno 188 evra. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u npr. u maju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 evra. Slično je i s drugim mjesecima. Penzioneri u BiH troše mjesečno 75 posto na dadžbine. Nakon BiH slijedi Srbija, gdje je, prema podacima republičkog fonda MIO Srbije, prosječna prenzija 219 evra. Republički zavod za statistiku Srbije saopštio je kako je prosječna plata u Srbiji iznosila 367 evra.

Za razliku od Balkana, većina građana u Europi živi u prosperitetu, kako radnici, tako i penzioneri. Tako, na primjer, prosječna plata u Švedskoj iznosi 2281 evro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1350 evra. Isto tako, prosječna plata u Njemačkoj iznosi 2234 evra, a prosječna mirovina oko 1200 evra.

izvor: Večernji list

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog