Vijesti

Svjedočenje: Srpski zatočenici svakodnevno zlostavljani u logoru Dertelj

SARAJEVO - Srpski zarobljenici u logoru Dretelj kod Čapljine svakodnevno su bili zlostavljani, a žene silovane, rekao je pred Sudom BiH jedan od optuženih za zločine u ovom logoru Edib Buljubašić.

On je, svjedočeći u svoju korist, na pitanje branioca Džeme Hasanagić da li je u Dretelju bilo zlostavljanja, istakao da se to dešavalo svaki dan, te da su Srpkinje stalno silovane, javlja Birn. 

"Znao sam doći noću do hangara i vidim da je katanac otključan i fali žena, dvije-tri. Znam da je silovanje, ali ne smijem se ni ja baš suprotstaviti...", naveo je Buljubašić. 

Buljubašić je ispričao i da mu je jednom Ivan Petrušić, koji je tada bio komandant Dretelja, naredio da "riješi problem" sa zatočenikom Božom Balabanom, nakon čega je naredio vojnicima da Balabana udaraju. 

"Vojnici su mi rekli da je psovao ustašku mater. Pošto je meni Petrušić naredio da riješim taj problem, dao sam da ga udaraju. I ja sam ga gruhao", rekao je Buljubašić, dodavši da je do jutra Balaban preminuo. 

Optuženi je naveo da je Petrušić bio "alfa i omega u Dretelju" i da je i njemu izdavao naredbe. Dodao je da je Petrušić obavljao i funkciju komandanta Vojne policije. 

"Mnogi su tada imali dvije funkcije i činove i tada im je to imponovalo, a danas kad svjedoče ne daju da se to kaže. Nego su svi bili obični vojnici, kuhari...", rekao je Buljubašić. 

Govoreći o uslovima u kojima su zatočenici boravili, on je naveo da nisu imali dovoljno hrane i sredstava za higijenu. 

Buljubašić je dodao da ni on, a niti iko drugi od optuženih, nije osnovao Dretelj. 

On je ispričao da je polovinom jula 1992. godine došao u HOS u Ljubuškom, da bi početkom avgusta bio postavljen za zamjenika kasarne "Buno Bušić" u Dretelju. 

Tada je, kako je rekao, vidio zatočene muškarce i žene srpske nacionalnosti. 

Buljubašiću se sudi za zločine u Dretelju, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić. 

Tužilaštvo smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko je preminulo. 

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari. 

Suđenje će biti nastavljeno 7. oktobra. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog