Region

Svi advokati u Srbiji u štrajku

Advokati u Srbiji stupili su u štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmjeni više zakona kojima bi se spriječila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne bilježnike".

Odluku da se štrajku kolega u Beogradu, priključe svi advokati u zemlji, donijela je Skupština Advokatske komore Srbije u subotu 13. septembra, prenosi Beta.

To znači da advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja, niti će obavljati druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Kako je u subotu saopštila Advokatska komora Srbije oni traže da osnovica za obračun poreza bude manja za deset odsto, u odnosu na onu koja je utvrđena 2013. godine.

Odlukom Ministarstva finasija, kako su ranije isticali u Komori, advokatima je ove godine povećan paušalni porez od 100 do 300 odsto.

Komora je zatražila i smjenu ministra pravde Nikole Selakovića, zbog kako su naveli, neuspjele reforme pravosuđa, predloženih neustavnih zakona, ali i činjenice da nije ispunio obeđanje dato advokaturi - da neće biti diskriminisani u odnosu na javne bilježnike.

Zato od Ministarstva pravde zahtjevaju da hitno predloži izmjene zakona o javnom bilježništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku i ovjeri prepisa, tako što će se omogućiti da javni bilježnici samo ovjeravaju sva dokumenta koje sačini advokat.

To je drugi put ove godine da advokati u zemlji štrajkuju. Prvi put su obustavili rad 18. jula do 2. jula, i tada je dogovoreno da se formira mješovita radna grupa koja će riješiti pitanje povećanja poreza.

Nezadovoljni radom te grupe, beogradski advokati započeli su štrajk ponovo 10. septembra, a od danas će im se priključiti i ostale kolege u zemlji.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog