Vijesti

Gubici od poplava 15 odsto BDP-a BiH

SARAJEVO - Procjenjuje se da su poplave u BiH uzrokovale štetu i gubitke gotovo 15 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/, od čega je u šteti 9,3 odsto, a u gubicima 5,6 odsto BDP-a, što iznosi oko 1,27 milijardi evra u šteti i 63,39 miliona evra u gubicima, navodi se u informaciji Ministarstva inostranih poslova BiH.

Savjet ministara BiH upoznat je danas o Informaciji Ministarstva inostranih poslova o aktivnostima Ministarstva nakon održane Međunarodne donatorske konferencije u Briselu, koje će, u skladu sa nadležnostima, biti nastavljene u kontinuitetu. 

Na donatorskoj konferenciji za BiH obezbijeđeno je oko 810,4 miliona evra, od čega su 670,7 miliona evra krediti, a 139,7 miliona evra grantovi, kao i 41,4 miliona evra grantova za projekte regionalne saradnje sa Srbijom, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

Savjet ministara BiH usvojio je danas i Informaciju Direkcije za evropske integracije o programima teritorijalne saradnje sa zemljama članicama u vezi s potpisivanjem pisama saglasnosti prije podnošenja na odobrenje Evropskoj komisiji. 

Ovlašten je direktor Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić da u svojstvu IPA koordinatora potpiše pisma saglasnosti za četiri programa teritorijalne saradnje 2014. - 2020. koji uključuju zemlje članice EU. 

Riječ je o programima saradnje: "Dunavski transnacionalni program", koji je vrijedan 19,8 miliona evra za zemlje IPA /učesnice programa Srbija, Crna Gora, BiH/; Jadransko-jonski transnacionalni program, vrijedan 15,69 miliona evra za zemlje IPA /učesnice programa Albanija, Crna Gora, Srbija i BiH/; Mediteranski transnacionalni program vrijedan 9,3 miliona evra za zemlje IPA /učesnice programa Albanija, Crna Gora i BiH/ i IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora, vrijedan 25 miliona evra.

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog