Region

Vučić očekuje Putina 16. oktobra u Beogradu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će predsjednik Ruske Vladimir Putin 16. oktobra prisustvuje centralnoj proslavi 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je rekao da zvaničnu potvrdu Putinovog dolaska u Beograd očekuje do utorka, 30. septembra i dodao da će, povodom proslave, biti upriličena parada pripadnika Vojske Srbije, na koju Srbi treba da budu ponosni.

"Ponosimo se borbom protiv fašizma, nećemo ni od koga da se krijemo i stidimo što smo fašizam u Srbiji pobedili. Naprotiv, time smo se ponosili i time ćemo se uvek ponositi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beograd.

On nije mogao da govori o eventualnim Putinovim aktivnostima u Beogradu, ali je istakao da će, ukoliko dođe do ove posjete, biti riječ o nekoliko krupnih pitanja, poput gasovoda "Južni tok".

Vučić je ponovio da realizacija ovog projekta zavisi isključivo od Rusije i EU i naglasio da je poznata srpska pozicija po tom pitanju.

"Znamo šta je naš strateški cilj. Neću da radim protiv nacionalnih interesa. Mi smo odgovorni i imamo dobar ugovor", poručio je Vučić.

Govoreći o gej paradi koja je najavljena za 28. septembar, a za čije održavanje MUP Srbije još nije donio procjenu rizika, Vučić je rekao da je njegova zakonska i ustavna obaveza da omogući paradu, ali da u njoj svakako ne namjerava učestovati.

On je naglasio da 28. septembra ima niz važnijih poslova, a jedan je i obilazak građana na istoku Srbije, koji su stradali tokom nedavnih poplava.

Vučić je rekao da država čini sve da zbrine postradale u poplavama i da je do sada na ime materijalne štete na račun 12.481 lica isplaćeno 28 miliona evra.

Govoreći o preduzetim mjerama štednje, Vučić je rekao da će njegov kabinet, bez obzira koliko to bilo nepopularno, učiniti sve da ih provede i najavio da će Vlada Srbije uskoro parlamentu predložiti rebalans budžeta za 2014. godinu i budžet za 2015. godinu.

Vučić je naglasio da Srbiji ne prijeti energetska kriza i dao garancije da do kraja sezone grijanja neće doći do poskupljenja električne energije.

On je apelovao na građane da struju ipak štede da država ne bi bila dovedena u poziciju da je uvozi od susjeda.

Govoreći o pismu podrške u borbi protiv terorista i "Islamske države", koje je uputio američkom predsjedniku Baraku Obami, Vučić je rekao da se našao na meti kritike licemjera koji bi ga kritikovali i da pismo nije uputio.

"Normalno da se Srbija priključuje u borbi protiv ludaka i psihopata, koji odsecaju glave. Srbija je odgovorna i srpska tajna služba sarađuje sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom. Kada je napadnuta Ambasada SAD u Sarajevu, srpska tajna služba je dala informacije", rekao je Vučić.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog