Zanimljivosti

Ne postoji ništa otrovnije od nje! (VIDEO) (FOTO)

Morska osa se smatra najopasnijom meduzom i najotrovnijom životinjom na svijetu. Njen otrov je dovoljan da ubije 60 odraslih ljudi!

Meduza poznata kao morska osa (Chironex fleckeri) predstavlja esenciju otrova i spada među najopasnije životinje na planeti, piše portal Nacionalna geografija. Može da naraste do veličine košarkaške lopte i dešava se da teži i do dva kilograma.

Ova „morska neman“ nastanjuje plićake i priobalje oko Australije i jugoistočne Azije. Živi samo nekoliko mjeseci, a u kasno ljeto odrasla meduza odlazi na  mrest i nakon toga umire.

Morska osa ima do 50 krakova, dugačkih i do tri metra sa po 5.000 žarnih ćelija, ili nematocista sa izrazito jakim otrovom koji izaziva nepodnošljive bolove i koji može da ubije u roku od tri minuta.

Svaki pipak meduze u prosjeku sadrži ukupno 750.000 žarnih ćelija u čijem je središtu neka vrsta kapsule pod pritiskom, sa dugačkim uvijenim vlaknom, natopljenim otrovom.

Ako je žrtva neka ribica, otrov je paralizuje, blokirajući njene nervne centre i omogućava meduzi da nesmetano uživa u plijenu.

Snaga ovog smrtonosnog mehanizma, jednog od najefikasnijih u životinjskom svijetu, zavisi od broja žarnih ćelija.

Ako samo jedan pipak dotakne tijelo žrtve, svaki kvadratni milimetar njene kože napadne oko 200 vlakana, a utrošene žarne ćelije meduza odmah nadoknadi novim.

Ova relativno mala meduza je ubila više ljudi nego napadi morskih pasa, krokodila i kamen-riba, tvrde naučnici. Njen ubod je toliko bolan da se većina žrtava utopi ili umre od infarkta. Ubitačni otrov morske ose napada nervni sistem, srce i mišićno tkivo.

Izvor: RTS
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog