Vijesti

BiH se priključila Partnerstvu za otvorenu vlast

Nakon dvogodišnjih aktivnosti i inicijativa zagovaranja koje je pokrenuo Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) zajedno sa Fondacijom CPI, Analitikom i Centrom za istraživačko novinarstvo, a uz podršku Fonda za otvoreno društvo BiH, kako bi se Bosna i Hercegovina priključila Partnerstvu za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP), na sastanku u sjedištu UN-a 24.09.2014., BiH je formalno predstavljena kao nova članica Partnerstva za otvorenu vlast.

Ovim je i zvanično potvrđena namjera BiH da ostvari dodatne napore u pogledu transparentnosti i otvorenosti vlasti, te saradnje sa građanima i civilnim društvom, a u skladu sa ciljevima za ekonomski i društveni razvoj države na putu ka evropskim integracijama.

Idući korak koji očekuje BiH i u kojem će TI BiH takođe aktivno učestvovati jeste izrada akcionog plana, kojim će se preciznije definisati mjere na kojima će se raditi u BiH, a s ciljem ostvarivanja zadatih principa i poboljšanja oblasti koje su trenutno problematične. Mjere će zajednički definisati i uobličiti predstavnici vlasti i civilnog društva – fokus cjelokupne ideje Partnerstva za otvorenu vlast jeste saradnja i zajedničko odlučivanje.

Formalno pristupanje BiH Partnerstvu za otvorenu vlast istovremeno predstavlja i test za institucije vlasti da li će biti u potpunosti posvećene transparentnosti, obzirom da tek slijedi faza planiranja, a potom i provedbe konkretnih mjera. TI BiH će nastaviti sa aktivnim angažmanom u ovoj oblasti i izražava nadu da bh. akcioni plan Partnerstva za otvorenu vlast neće biti još jedan u nizu dokumenata koji će se usvojiti, a neće primjenjivati.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog