Region

Nikolić: Srbija između prijatelja u EU i u Rusiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ima prijatelje i u Evropskoj uniji i u Ruskoj Federaciji i izrazio nadu da će Srbija moći da nastavi proces pridruženja EU, čak i ako ne bude sa Briselom u potpunosti uskladila spoljnu politiku prema Rusiji.

"I jedni i drugi su nam prijatelji i jedni i drugi su nam potrebni", kazao je Nikolić u intervjuu za Glas Amerike, neposredno nakon što se obratio Generalnoj Skupštini UN, govoreći o izazovima sa kojima se Srbija trenutno suočava, kao i namjeri Beograda da doprinese uklanjanju svih izvora nestabilnosti u svijetu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je ocijenio da je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane - kompleksna.

On je objasnio da je stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom dijelu na istoji liniji sa stavovima SAD i EU - Srbija, kako je rekao, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Predsjednik Srbije međutim, podsjeća da je sa Rusijom u saglasju povodom pitanja Kosova, koje on vidi kao pitanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije.

Prema riječima Nikolića, cijena sankcija Rusiji bi za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila minus od 600 miliona do milijardu evra.

Predsjednik Srbije govorio je i o prilično lošim ekonomskim prilikama u Srbiji. 

On je najavio da će Srbija u naredne dve godine, da bi se ekonomski oporavila, morati da prođe kroz izuzetno bolne reforme i mjere štednje, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

"Iskusili smo terorizam na Kosovu"

Predsjednik Tomislav Nikolić u govoru na 69. zasjedanju Generalne Skupštine UN je rekao da je Srbija posvećena rješavanju gorućih pitanja - klimatskih promena, globalne bezbjednosti i zaraza velikih razmjera.

"Aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena predstavljaju imperativ našeg vremena", rekao je Nikolić u Generalnoj skupštini UN, navodeći da prirodne katastrofe kao posljedica klimatskih promjena nisu mimoišle Srbiju i njene susjede.

Nikolić je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Nikolić je rekao da Srbija "jako dobro razumije bezbjednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava", pošto je "iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji".

"Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rješenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rješenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija želi održivo političko rješenje kroz dijalog s "predstavnicima privremenih institucija u Prištini", ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno "stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseljenih lica".

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog