Svijet

Sve spremno za podvodnu dionicu Јužnog toka

Ruski Gasprom i njegovi partneri poručuju da će u novembru početi polaganje cijevi za podvodnu dionicu Јužnog toka u Crnom moru.

 Uz Sjeverni tok, Јužni treba da bude druga direktna, ekološka veza ruskih izvorišta gasa s evropskim potrošačima. Ruski Gasprom i njegovi partneri poručuju da će u novembru početi polaganje cijevi za podvodnu dionicu Јužnog toka u Crnom moru. Gaspromov partner, njemački Vinteršal, koji u oba projekta ima po 15 odsto akcija, sprema se da iskustvo iz Sjevernog toka prenese na gradnju drugog gasovoda. Cijevi su, kako ističu, već spremne.

- Bilo bi nerealno da neko zaustavi taj projekat - kaže Mihael Sase iz Vinteršala.

Јasper Јansen iz kompanije Јužni tok transport napominje da Bugarska nije rekla da neće graditi Јužni tok, već da želi da razjasni poziciju gasovoda s Evropskom unijom.

Iako je morska dionica Sjevernog toka znatno duža, njemački partner ocjenjuje da je podvodni dio Јužnog toka komplikovaniji. Cijevi u Baltičkom moru postavljene su na 200 metara dubine, a u Crnom moru biće na 2.200 metara.

- Kao i Sjeverni, i Јužni tok je potpuno razrađen projekt, i prepreka za gradnju nema. Na ruskoj obali Crnog mora u toku je gradnja najveće kompresorske stanice na svijetu - ističe direktor projekata u Vinteršalu Frank Rau.

Da njemački partner vjeruje u gasovod Јužni tok, potvrđuje i grafika na kraju uporedne prezentacije dva gasovoda koja, kažu, ima i političku i ekonomsku poruku.

Sjeverni tok i investicije koje ga prate u gradovima Lubminu i Šverinu i cijeloj oblasti na obali Baltika, povećali su zaposlenost za 20 odsto.

Kažu da im je prioritet obnovljiva energija, da će postepeno iz upotrebe izbacivati naftu, a posebno ugalj. Najavljuju gradnju i više gasnih centrala.

Ervin Šelering, predsjednik Pokrajine Meklenburg – Zapadna Pomeranija, smatra da nema budućnosti i energetske bezbjednosti bez gasa. Sjeverni tok, koji ima dvije cevi, već im je donio pojeftinjenje gasa od sedam odsto.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog