Banja Luka

Gavranović: Izgradnja mosta kod „Vitaminke“ nije realna

Gradonačelnik glavnog grada RS o obnovi grada poslije katastrofalnih poplava. Jedini smo grad u regionu koji se vratio u normalu za osam dana. Na tome je radilo 3.500 ljudi

Poplave, majske i avgustovske koje nisu zaobišle ni Banjaluku, napravile su na području grada štetu koja se mjeri desetinama miliona maraka.

- Reagovali smo stvarno brzo. Organizovali odbranu gdje god je bilo moguće. Vrbas i Vrbanja nadmašili su stogodišnji nivo, a Vrbas se prvi put izlio u grad. Nasipi nisu bili dovoljni jer niko nije mogao ni da pretpostavi kolike će vode doći. Deponovali smo čak oko 6.000 tona smeća nakon poplava. Sada saniramo mostove, planiramo izgradnju novih, obnavljamo putnu ifrastrukturu i pokušavamo da riješimo pitanja klizišta - kaže u intervjuu za „Novosti“ Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Kolika je tačno šteta izazvana poplavama?

- Šteta je ogromna i meri se desetinama miliona maraka. Samo uzmite u obzir da je uništeno pet mostova, a izgradnja samo dva košta oko devet miliona maraka. Putevi su oštećeni, mnoga domaćinstva, privredni objekti, ali ipak sve se sanira u skladu sa našim mogućnostima, uz pomoć Vlade RS.

Da li ste zadovoljni reakcijom uprave grada za vreme poplava?

- Jesam. Mi smo u rekordnom roku od osam dana doveli stanje grada u normalu. Jedini smo grad u regionu koji je to uspio za osam dana i pritom da 8.000 stanovnika obuhvaćenih poplavama oslobodi te more. Dezinfekcija je odrađana takođe u rekordom roku i nije bilo nijedne prijave. Očistili smo grad, domaćinstva, puteve. Na tome je radilo oko 3.500 ljudi. Animirali smo ljude sa ruralnih područja koji su traktorima pomagali u čišćenju.

ČAK 90 KLIZIŠTA

Pod hitno nadležno ministarstvo i Vlada RS moraju donijeti propise kad je riječ o klizištima. Ne može grad sam da reaguje, niti postoji zakonska osnova za to. U Banjaluci ima oko 90 klizišta. Radimo projektnu dokumentaciju i pokušavamo da saniramo šta možemo, ali u svakom slučaju treba nam podrška Vlade RS. Klizišta su posljedica i neodgovorne gradnje.

Sada je aktuelno pitanje izgradnje mosta u naselju Česma?

- Napravili smo koncept kako za najkraće vrijeme da povežemo naselje Česmu sa gradom. Tako ćemo tamo gdje je sadašnji most kod Incela, a koji je oštećen u poplavi, napraviti novi most širih profila sa pristupnom infrastrukturom. To je najbrže rješenje i najbolje za građane. Projekat počinjemo do kraja godine. Ukupan projekat će vrijediti oko 4,5 miliona maraka. Rešićemo i pitanje puteva od ovog naselja prema centru grada.

Da li je realna izgradnja novog mosta kod „Vitaminke“?

- U ovom trenutku izgradnja mosta kod „Vitaminke“ nije realna. Postoje procedure oko imovinnsko-pravnih poslova i morali bismo da rušimo neke objekte, što sada nije realno. I cifra od desetak miliona maraka, koliko bi vrijedeo projekat, zasad nam ne ide naruku.

Banjaluka je isplatila i određen iznos iz budžeta građanima koji su poplavljeni?

- Mi smo jedini grad koji je iz svog budžeta preusmerio sredstva za jednokratnu novčanu pomoć od ukupno 1,5 miliona maraka za 1.000 korisnika građanima za pretrpljenu štetu. U startu smo napravili socijalnu kartu ugroženih i pomogli najugroženijima. Znamo da to nisu velika sredstva od 1.000 do 1.300 maraka po domaćinstvu, ali su značila našim građanima.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog