Vijesti

Tužilaštvo: Karadžić bio pokretačka sila politike etničkog čišćenja

Haško tužilaštvo navelo je danas, u završnoj riječi na suđenju Radovanu Karadžiću, da je bivši predsjednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH.

"Politika etničkog čišćenja je u potpunosti dokazana, kao i to da je Karadžić bio pokretačka sila" te politike, izjavio je pred Pretresnim vijećem tužilac Alan Tiger, prenio je AFP.

On je optužio Karadžića da je odgovoran za svaku pojedinačnu tragediju i kao primjer je naveo više slučajeva zločina koje su počinili bosanski Srbi.

Jedna žrtva je "sahranjena tokom noći, kao što je to postao običaj u Sarajevu, kako bi ožalošćeni mogli to da učine a da ne budu upucani ili granatirani", rekao je tužilac.

Tokom opsade Sarajeva, svakodnevni život odvijao se u neprestanom strahu jer je ljudima bivao ugrožen život čak i kada prelaze ulicu ili odlaze na česmu po vodu, dodao je Tiger.

Tužilaštvo je u petak u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića.

I tužilaštvo i odbrana imaju po 10 sati za završne riječi. Očekuje se da će Karadžić, koji se sam brani pred Haškim sudom, završiti iznošenje riječi u srijedu ili četvrtak.

Presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Bivši lider RS (69) optužen je u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson rekao je francuskoj agenciji da saslušanje označava prekretnicu u tom procesu.

To je "njegova poslednja šansa da dokaže svoje tvrdnje sudijama i javnosti", rekao je Robinson.

Karadžić je, poslije višegodišnjeg bjekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka.       

Karadžić je tokom suđenja, kako je naveo AFP, izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani iscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao krvavi građanski rat u Bosni.

izvor: AFP

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog