Kultura

Remek-djela srpskog impresionizma u Muzeju savremene umjetnosti RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak 2. oktobra 2014. godine u 20.00 časova, biće otvorena izložba “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“, koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Beograda

Na ovoj izložbi banjalučka publika će prvi put imati priliku da vidi najznačajnija remek-djela velike srpske umjetnice Nadežde Petrović, koja je uz Mališu Glišića, Milana Milovanovića i Kostu Miličevića začetnica impresionizma u srpskom slikarstvu. Izložba predstavlja antologijski izbor umjetničkog stvaralaštva iz prve decenije dvadesetog vijeka, obuhvatajući najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima moderne umjetnosti u domaćim i svjetskim galerijama i muzejima. U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće izloženo 90 slika koje su vlasništvo Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Izložbu “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“ Narodni muzej u Beogradu priredio je u čast 170 godina od svog osnivanja, a istovremeno to je i najznačajniji projekat likovnih umjetnosti kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

 

Autorka izložbe je Ljubica Miljković, muzejska savjetnica Narodnog muzeja u Beogradu, dok je kustos postavke u Banjoj Luci Žana Vukičević, kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovo četvoro slikara, čiji umjetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji, istovremeno su bili i učesnici i žrtve Prvog svjetskog rata, pa su njihovi životi i umjetnost svjetlosti prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. Podstaknuti zaostavštinom izvornog impresionizma, razvili su autentičan umjetnički izraz i time, kao što autorka izložbe u tekstu kataloga zaključuje: „Ozarili su doba posrnuća, sunovrata i mraka civilizacije“.

Predstavljajući slikarstvo koje nastaje i traje uprkos ratnim nedaćama, ova izložba oslikava stvaralačku snagu i kreativnost, koje bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.

Susrećući se sa djelima Nadežde Petrović, Mališe Glišića Milana Milovanovića i Koste Miličevića, najdosljednijih srpskih impresionista i zastupnika moderne, koji su stvarali početkom prošlog vijeka i koji su dijelili sudbinu naroda i otadžbine, u prilici smo da vidimo i osjetimo na koje načine umjetnik sagledava trenutak u kojem stvara, te kako umjetnost okrepljuje i prkosi.

Izložba se realizuje u okviru programa međudržavne saradnje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i biće otvorena do 2. novembra 2014. godine.

 

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog