Banja Luka

Više od 800 pravnika u Banjaluci

Na Pravnom fakultetu u Banjaluci danas i sutra biće održano Jedanaesto savjetovanje "Oktobarski pravnički dani", na kojem će učestvovati više od 800 pravnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, NJemačke i Ruske Federacije.

Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da je opšta tema ovog međunarodnog naučnog skupa "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema", na kojem će biti podneseno više od 80 referata koji će biti objavljeni u časopisu Udruženja pravnika Republike Srpske "Pravna riječ". 

"Vjerujem da će ovaj skup, kao i oni raniji, opravdati svrhu i razlog svog održavanja i biti u funkciji dalje izgradnje i razvoja pravnog sistema Republike Srpske", istakao je ranije Popović. 

Popović je rekao da će se rad Savjetovanja odvijati u pet katedri: prva katedra državnopravna, upravnopravna i radnopravna oblast, druga katedra građanska oblast, treća katedra privrednopravna oblast, četvrta katedra međunarodnopravna oblast i peta katedra krivičnopravna oblast. 

On je naveo da će nakon podnesenih referata biti obavljena i akademska rasprava i diskusija o svakoj od navedenih katedri na kojoj će se moći postavljati pitanja iz određenih oblasti prava. 

Profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu Nikola Mojović rekao je da su "Oktobarski pravnički dani" velika kulturna manifestacija Srpske i njenih pravnika u saradnji sa pravnicima, pravnim stručnjacima i naučnicima iz drugih zemalja. 

"Veliki broj učesnika na ovom savjetovanju svake godine govori o tome da je ono dobilo domaće i međunarodno priznanje u pravničkoj javnosti i da je to u suštini pravnički kongres", zaključio je Mojović. 

Profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu Mile Dmičić rekao je da će uvodna izlaganja podnijeti akademici Slobodan Perović i Rajko Kuzmanović. 

On je rekao da se na skupu očekuje učešće najviših zvaničnika vlasti iz Republike Srpske, BiH i šire. 

Dmičić je rekao da će nakon savjetovanja biti izdat završni dokument - Preporuke i zaključci o funkcionisanju i izgradnji pravnog sistema. 

Suorganizatori Savjetovanja su Advokatska komora, Notarska komora, Centar za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog