Region

Šiđanski - Beograd može da pomiri Rusiju i EU

Predsjedavanje Srbije OEBS-om sljedeće godine biće velika prilika za ovu zemlju da preuzme ulogu posrednika da bi se "izgladili" odnosi EU i Rusije, izjavio je specijalni savjetnk predsjednika Evropske komisije Dušan Šiđanski.

"Tu priliku Srbija mora da iskoristi kako bi se pronašlo lako rešenje, a kako ne bi morao NATO da se meša u to", rekao je Šiđanski za beogradski "Danas". 

On je dodao da je velika greška Evrope što je uvela sankcije Rusiji, jer one zapravo predstavljaju "sankcije i prema samim Evropljanima". 

"Turska zato sada uživa u takvoj situaciji, jer ona izvozi umesto Evrope u Rusiju. Druge zemlje takođe. Argentina verovatno sa mesom, koje je Rusija kupovala u Poljskoj. To su sankcije protiv Evropljana, dok se na Amerikance, koji podstiču te sankcije, to ne odražava", rekao je Šiđanski. 

On je ocijenio da Srbija ne bi trebalo da ima velikih problema na putu ka EU zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji. 

On smatra da Evropa neće dozvoliti da se izgubi veza sa Rusijom, jer mnoge zemlje zavise od ruskih energenata. "Bugarska zavisi 90 odsto od Rusije, Rumunija takođe, baltičke zemlje isto tako. I Njemačka skoro 40 odsto gasa uvozi iz Rusije. Ne može se, prema tome, ići baš toliko daleko", rekao je Šiđanski. 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog