Banja Luka

Toplana nikad spremnija, obećanja za najbolje grijanje do sada

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor preduzeća "Toplana" Mićo Milovanović ozvaničili su početak sezone grijanja, za koju tvrde da će biti bolja nego ikada ranije.

Gavranović je rekao da su menadžment i radnici preduzeća apsolutno ispunili zadatke i da "Toplana" već od danas može da počne isporuku toplotne energije. 

"Mislim da smo na dobrom putu da sve uslove neophodne za početak nove sezone grijanja obezbijedimo na vrijeme, uključujući i nova kotlovska postrojenja", dodao je Gavranović. 

On nije mogao da kaže da li će u ovoj sezoni biti povećanja cijene grijanja, navodeći da postoje ekonomski razlozi za takvu mjeru, ali da bi to bio udar na potrošače. 

"`Toplana` sada revitalizacijom sistema treba da širi korisničku mrežu, čime će doći do novih izvora sredstava i zato ćemo cijenu zajedno analizirati. Problem 'Toplane' ne može se riješiti samo mijenjanjem cijene", dodao je Gavranović.

Govoreći o revitalizaciji toplifikacionog sistema njegovim davanjem pod koncesiju, Gavranović je rekao da su za takvo rješenje, kao i za javno-privatno partnerstvo potrebni riješeni vlasnički odnosi, što trenutno nema nijedno komunalno preduzeće u Banjaluci. 

Gavranović smatra da će za sanaciju dugovanja "Toplane" biti potreban i angažman buduće vlade, jer je lokalnim zajednicama suviše kasno vraćena nadležnost nad komunalnim preduzećima, kada su već ušla u milionske gubitke. 

Direktor "Toplane" Milovanović rekao je da je preduzeće u ovoj godini uložilo 13 miliona KM u sanaciju opreme, rekonstrukciju distributivne mreže i nove kotlove. 

On je precizirao da je 1,2 miliona KM uloženo u sanaciju opreme i objekata, 2,8 miliona u rekonstrukciju i modernizaciju distributivne mreže i devet miliona u nove kotlove u mjesnim zajednicama Strarčevica i Kočićev Vijenac, koji bi trebalo da se izgrade u rekordnom roku od pet mjeseci. 

"Tri kotla, ukupne instalisane snage 16 megavata, izrađeni su po najsavremenijoj švedskoj tehnologiji, dok su građevinske radove, poslove montaže i elektro-radove izvela domaća preduzeća", rekao je Milovanović, navodeći da će se kotlovima moći potpuno automatski upravljati, dok će naselja u kojima su napravljeni moći da se griju iz novih i starih kapaciteta. 
On je naveo da je montiranje opreme u kotlovima u završnoj fazi, nakon čega će se izvršiti hladna proba. 

"Radili smo u veoma nepovoljnim i opasnim uslovima, pa čak i u uslovima pod kojima je zabranjeno raditi, zbog čega se svima zahvaljujem na požrtvovanosti", rekao je Milovanović. 

On je dodao da je cijena po jednom megavatu instalisane snage u novim toplanama tri puta manja u odnosu na cijenu u okruženju, te da je u prethodne dvije sezone ušteđeno 10 miliona KM. 

"Sredstva za nove toplane pribavili smo emisijom obveznica, a ostala sredstva izdvojili smo iz tekućih priliva", rekao je Milovanović. 

Prema njegovim riječima, "Toplana" nikada nije bila spremnija za početak sezone grijanja, jer ima dovoljnu količinu drvne sječke, mazuta u rezervoarima za polovinu sezone i sigurnu isporuku ovog energenta do kraja sezone iz Rusije. 

Govoreći o snabdijevanju naselja Mejdan, u kojem su u prethodnoj sezoni bili česti kvarovi, Milovanović je rekao da građani sada mogu da očekuju bolju isporuku. 

"Aspolutnu sigurnost je nemoguće obezbijediti na 330 kilometara 40 godina starog cjevovoda, ali se nikad nije desilo da u roku od 24 časa ne otklonimo kvar", dodao je Milovanović. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog