Svijet

Moskva spremna da isporučuje gas Kijevu tokom zime

Rusija je saopštila danas da je spremna da dostavlja Ukrajini tokom zime do 10 milijardi metara kubnih gasa na osnovu prijedloga predstavljenog krajem septembra, da bi se izbjegle poteškoće u snabdijevanju Evrope, ali još nije dobila odgovor iz Kijeva.

Tokom valdinog sastanka, ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocijenio je da Ukrajini trenutno nedostaje devet do deset milijardi metara kubnih gasa. Isporuke su obustavljene sredinom jula zbog neisplaćenih dugovanja.

"Neophodno je nastaviti isporuke da bi se garantovala dobro snabdijevanje tokom zime i ravnomjerna upotreba energije u Ukrajini kao i da bi se obezbijedila pouzdana isporuka evropskim potrošačima", izjavio je ruski ministar.

Novak je rekao da je ruska kompanija "Gasprom" spremna da dostavi namanje pet milijardi metara kubnih koji su unaprijed plaćeni.

Prema njegovim riječima, dodatnih pet milijardi metara kubnih bi moglo biti prodato na osnovu potreba, a cijena bi bila 385 dolara za 1.000 metara kubnih, što je 100 dolara manje od trenutne cijene zbog koje Kijev protestuje.

"Zauzvrat, Ukrajina bi se angažovala da plati dio duga /3,1 milijardu dolara/, za koje bi EU dala garancije", rekao je Novak.

On je rekao da je ovaj prijedlog iznijet na pregovorima 26. septembra u Berlinu, ali Ukrajina još nije dala saglasnost, te Rusija čeka odgovor, prenio je AFP.

Sastanak predstavnika EU-Ukrajina-Rusija trebalo je da bude održan prošle sedmice, ali je odgođen.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas je pozvao da na pronalaženje kompromisa zasnovanog na principu da dugovi moraju biti plaćeni, ali da uslovi moraju biti prihvatljivi za Ukrajinu.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog