Svijet

Bitkoin četiri puta slabiji nego prije godinu dana

Digitalna valuta bitkoin pala je tokom zadnja tri dana trgovanja ispod granice od 300 dolara po komadu.Nakon toga je, tradicionalno nestabilan bitkoin, ponovo prešao granicu i kretao se oko vrijednosti od 327 dolara, objavio je sajt Bitcoichart.com.

U poređenju sa prošlogodišnjim maksimumom i dugoročnim prosecima, to je četvrtina ili bar manje od polovine vrijednosti.

Konkretno, nedjeljni minimum vrijednosti 288 dolara predstavlja samo 25,6 odsto istorijskog maksimuma od 1.124 dolara, prenio je sajt ihned.cz.

Taj maksimum bitkoin je dostigao u novembru prošle godine. Kasnije je ipak došlo do korekcije, ali i onda se cijena virtuelne valute narednih mjeseci držala oko 700 do 800 dolara.

Nakon toga je došlo do pada vrijednosti bitkoina u vezi sa krahom digitalnog tržišta MTGOX. Dalje potrese izazvali su vijesti o mogućoj zabrani bitkoina u Kini. Na sadašnji nivo, sa dvostruke veće vrijednosti, bitkoin je postepeno padao od jula. Pad je ubrzan u posljednje vrijeme, sa 400 na 300 dolara vrijednost je pala za dvije sedmice.

Međutim, već postoje nagovještaji rasta virtuelne valute koju podržavaju krajnji korisnici. Pod određenim uslovima, na primjer, platni sistem pejpal omogućio je nekim klijentima plaćanje u bitkoinima.

Izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog