Banja Luka

Sporazum Gimnazije i Muzeja savremene umjetnosti

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i JU Gimnazija Banja Luka potpisali su juče u Muzeju savremene umjetnosti RS Sporazum o saradnji između ove dvije institucije.

Prvi oblik saradnje podrazumijeva početak volonterskog programa učenika u okviru aktuelne izložbe „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“, u sklopu koje će učenici nacionalnog programa i Međunarodne mature (IB) Gimanzije Banjaluke volontirati tokom trajanja ove izložbe.

Žana Vukičević, kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti RS održala je uvodno predavanje za čak 130 gimnazijalaca koji su posjetili Muzej savremene i prijavili se za volontiranje, od kojih će većina njih dobiti priliku da budu uključeni u ovaj program.
Kordinator volonterskog projekta biće istoričar umjetnosti Maša Davidović (Muzej savremene umjetnosti RS), koja će zajedno sa volonterima kreirati prateći program za aktuelnu izložbu i osmišljavati program stručnih vođenja kroz postavku izložbe za učenike osnovnih škola.

Važno je napomenuti da su sve osnovne i srednje škole na području Grada Banjaluke dobile poziv od Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske da organizovano posjete izložbu „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“, gdje će za njih biti organizovana stručna vođenja kroz postavku izložbe.

Sporazum o saradnji osim volenterskog programa obuhavatiće i saradnju stručnjaka MSURS i učenika Gimnazije u okviru izložbenih djelatnosti, angažovanje učenika Gimnazije u radu sa posjetiocima Muzeja, organizovane posjete profesora i učenika Gimnazije izložbama i drugim manifestacijama koje organizuje MSURS, kao i edukaciju i razmjenu informacija u skladu sa potrebama od obostranog interesa.

Biće ovo jedinstvena prilika za učenike svih razreda Gimnazije Banja Luka da se u okviru svog volonterskog rada upoznaju sa radom ove instutucije i načinom funkcionisanja Muzeja, kao i da dopune znanje o umjetničkom stvaralaštvu iz prve decenije HH vijeka i predstavnicima srpskog impresionizma, koji su bili i učesnici i žrtve Prvog svjetskog rata.

 

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog