Region

Danas primopredaja posmrtnih ostataka troje Srba i 12 Albanaca

Na prelazu Merdare, administrativnoj liniji Srbije Kosova i Metohije, danas će biti izvršena primopredaja identifikovanih posmrtnih ostataka tri lica srpske nacionalnosti, koja su kidnapovana i ubijena tokom 1999. godine na području Kosova, kao i posmrtnih ostataka 12 kosovskih Albanaca.

Primorpedaja će biti izvršena između Komisije za nestala lica Srbije i Euleksa. 

Ovo je prva primopredaja posmrtnih ostataka lica srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti ove godine, što govori o sporosti ovog procesa na Kosovu i izaziva opravdano nezadovoljstvo porodica koje godinama čekaju da dostojno sahrane svoje najmilije, saopšteno je iz Komisije za nestala lica Srbije. 

Predstavnicima Euleksa biće predato 12 identifikovanih posmrtnih ostataka lica albanske nacionalnosti koja su nastradala u toku konflikta na prostoru Kosova, kao i više skeletnih ostataka, ekshumiranih na lokaciji kamenolom Rudnica, opština Raška. 

Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je metodom analize DNK,a primopredaja će biti obavljena u 13.00 časova, u okviru redovnih aktivnosti Komisije za nestala lica Srbije. 

Osim nadležnih državnih organa primopredaji će prisusvovati predstavnici Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. 

Do sada su predati posmrtni ostaci ukupno 52 lica čime je okončan proces predaje svih pronađenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostataka sa lokacije Rudnica, čiji je identitet utvrđen metodom analize DNK. 

Ovo potvrđuje da su svi učesnici u procesu na visoko profesionalan način u najkraćem roku u potpunosti završili aktivnosti na ovoj lokaciji, ocjenjuje srpska komisija.


Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog