Svijet

Gradnja Južnog toka poskupljuje 45%

Gradnja gasovoda Južni tok znatno će poskupjeti. Dio cjevovoda pod Crnim morem koštaće 14 mlrd EUR, a kopneni dio preko Evrope 9,5 mlrd EUR, prenosi Indikator.ba.

Tu novu cijenu je potvrdio jedan od rukovodilaca finansijskog odeljenja Gazproma.

Ranije se u Gazpromu govorilo da će morska dionica gasovoda koštati oko 10 mlrd EUR, a kopnena 6,6 mlrd EUR. Tako ispada da će ove dvije dionice Južnog toka biti skuplje 41,6% u odnosu na prvobitno planiranu cijenu. Zašto je došlo do tako velikog poskupljenja gasovoda, u "Gazpromu" nisu htjeli da komentarišu.

Još prošle godine u decembru u "Gazpromu" su izjavljivali da je poskupjela gradnja tog gasovoda kroz Rusiju za čak 45%. Kasnije je bilo rečeno da će gradnja kraka kroz Srbiju umjesto 1,7 mlrd EUR koštati 2,1 mlrd EUR. Kad se sada saberu svi troškovi Južnog toka, od cjevovoda i gasnih pumpi kroz Rusiju do krajnje stanice u Evropi, iznose 40 mlrd EUR, što je 45% više od prvobitno planirane cijene izgradnje.

Interesantno je da su u septembru u "Gazpromu" tvrdili da se planirana cijena morskog dijela gasovoda neće mijenjati. Međutim sada se govori o znatnim poskupljenjima. Prva dva cjevovoda koja bi trebalo da postave italijanski "Saipem" i švicarski "Alseas" ukupno će koštati 6 mlrd EUR, prenio je Indikator.ba. 

izvor: Ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog