Region

Tijana još bez zakona

Neizvjesno kada će prijedlozi roditelja žrtava iz Subotice i Novog Sada ugledati svjetlost dana. Potraga za nestalim detetom odmah po prijavi roditelja. Protivpožarna zaštita uslov za rad noćnih klubova

Užasne tragedije iz korjena su promenile mnoge živote. U prevelikom bolu i tuzi, ipak, smogli su snage da, u ime svoje nastradale djece, druge očeve i majke spasu strašnog iskustva i sačuvaju živote nedužnih.

„Tijanin zakon“, prijedlog izmjene Zakona o policiji Igora Jurića, oca ljetos mučki ubijene petnaestogodišnje djevojčice Tijane Jurić iz Subotice, mjesec i po dana je u skupštinskoj proceduri. Gotovo identična situacija je i sa „Tamarinim zakonima“, koji je u ime porodica nastradalih u tragičnom požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ prije dvije i po godine, pokrenuo Branko Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava.

Porodice nedužnih žrtava, traže istu šansu za sve, a razloge daljeg života vide u potrebi da doprinesu da društvo i zajednica u kojoj živimo postanu bolje i bezbjednije mjesto za život.

Prijedlog „Tijaninog zakona“ uradili su stručnjaci novosadskog pravnog fakulteta, a krajem avgusta, poslanik SNS iz Subotice Gojko Radić je ovaj dokument proslijedio nadležnima.

Otac otete i mučki ubijene tinejdžerke iz Subotice, za čiju je monstruoznu smrt osumnjičen Dragan Đurić iz Surčina, podnio je inicijativu za izmjenu Zakona o policiji, konkretno člana 72, u vezi sa postupanjem prijave nestanka. „Tijanin zakon“ predviđa da se sa potragom za nestalim djetetom počne odmah po prijavi roditelja, a ne da se kao sada, čeka da protekne 48 sati.

PEDOFILI 

KRIVIČNO djelo pedofilije i silovanja maloletnika ubuduće neće moći da zastari, a pooštrene mjere protiv pedofila i silovatelja primjenjivaće se i 20 godina poslije odslužene zatvorske kazne. To sadrži Marijin zakon, koji je aprila 2013. usvojila Skupština na inicijativu Slobodana Jovanovića iz Ledinaca, oca osmogodišnje djevojčice koju je komšija Mladen Ogulinac silovao, a zatim ugušio.

U potragu bi se odmah uključile sve raspoložive policijske službe, kao i operativci službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Ako bude neophodno, uz pomoć 1.600 volontera, koji su nam se prijavili, započećemo prikupljanje 30.000 potpisa za peticiju - kategoričan je Igor Jurić, i siguran da će za to dobiti pomoć u svim gradovima, i od Kancelarije za mlade i udruženja roditelja.

U svakom gradu imaćemo roditelje koji će prikupljati potpise za ovu peticiju.

I pored najava od prije dvije godine da će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, i sudbina „Tamarinih zakona“, prijedloga o zaštiti od požara ugostiteljskih i objekata javne namjene, još je neizvjesna.

Branko Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, u ime ostalih porodica žrtava požara u „Kontrastu“, inicijator ovog zakona, kaže da mu je iz Ministarstva pravde i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, nedavno odgovoreno da su prihvatili predlog.

Po tom prijedlogu, nijedan noćni klub ne može biti registrovan ako ne budu dostavljeni dokazi da je urađena protivpožarna zaštita. Predloženo zakonsko rješenje podržao je i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP.

Netali

„TIJANIN sajt“ je prerastao u portal (tijana.rs) i počeće sa radom krajem oktobra. Radi se i na otvaranju sajtova www.nestali.rs i pedofili.rs, a po riječima Igora Jurića, za to moraju da uspostave saradnju sa MUP. Naredne nedjelje sastaće se sa organizacijom „Astra“, koji su već poslali zahtjev za sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Sa „Astrom“ je uspostavljena saradnja na realizaciji uvođenja sistema „Tijana alert“, sa svim podacima o nestalim osobama.

Izvor: Novosti

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog