Region

Bandiću određen pritvor od mjesec dana

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić provešće sljedećih 30 dana u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Tako je odlučio sudija istrage zagrebačkog Okružnog suda Zdenko Posavec nakon sedmosatnog istražnog ročišta.

Razlog za određivanja pritvora je mogućnost uticaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Antikorupcijski odjel Državnog tužilaštva USKOK Bandića tereti za zloupotrebu  položaja i ovlašćenja, utaju poreza i trgovanje uticajem.

Tridesetodnevni pritvor određen je i za ostalih deset osumnjičenih – redom Bandićeve bliske saradnike iz Gradske administracije Grada Zagreba, ali i za Bandićevog dugogodišnjeg najbližeg saradnika Slobodana Ljubičića. 

Ljubičić je pred koju godinu zbog sve očitijih malverzacija sa zemljištem otišao iz gradske uprave, ali ga je Bandić nakon najnovijeg reizbora za gradonačelnika vratio i to na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, megafirme koja okuplja sva zagrebačka komunalna preduzeća.  I svima njima razlog za određivanje pritvora je isti -  mogućnost uticaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Jedini od 12 osumnjičenih koji se „izvukao“ od jednomjesečnog pritvora je preduzetnik Petar Pripuz, kojem je prihvaćena ponuda da bude pušten na slobodu uz jamčevinu od milion evra. Međutim, dok ne dostavi novac – vjerojatno sutra – i on će prespavati u Remetincu.

Pripuza se tereti da je s Bandićem i Ljubičićem bez konkursa dogovorio posao odvoza krupnog otpada, čime je grad oštećen za cca 300.000 evra. On je direktor i 48-postotni vlasnik firme CIOS koja se bavi otpadom i reciklažom, a koja je prisutna  u više država nastalih raspadom Jugoslavije.

Mediji navode da je još osam osumnjičenika ponudilo jamčevinu, ali samo njemu je prihvaćena. To je vjerojatno rezultat moći uvjeravanja njegovog advokata Ante Nobila, koji je danas doletio iz Minhena, gdje je branio Josipa Perkovića optuženog za naređivanje udbaške egzekucije jednog hrvatskog emigranta.

Nobilo je u vrlo ozbiljnim poslovima s Pripuzom, a početkom dvijehiljaditih bio je jedan od branilaca na suđenju  tzv. „zločinačkoj organizaciji“ kriminalaca, gdje je jedan od optuženika bio i Pripuzov brat, pa je očito procijenio da je potrebniji u Zagrebu nego u Minhenu.

Advokati osumnjičenih najavljuju žalbu, za koju imaju rok od tri dana dana. Mogućnost žalbe ima i USKOK.

Kroz remetinečki zatvor od god. 2008. prolaze mnoge zvijezde tranzicione Hrvatske  - ministri, bankari, poslovni ljudi i sportaši. Najpoznatije ime zasigurno je bivši hrvatski premijer i bivši šef HDZ-a Ivo Sanader, kojem se za razne korupcijske afere i dalje sudi.

Osumnjičenicima iz akcije“Agram“ - kakvo je bilo kodno ime ove policijsko-tužiteljske akcije – u Remetincu sigurno neće biti dosadno. 

izvor: Slobodnaevropa

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog