Svijet

Miler: "Gasprom" neće avansno plaćati za tranzit gasa preko Ukrajine

Ruska naftna kompanija "Gasprom" ne namjerava da izvrši avansno plaćanje za tranzit gasa preko Ukrajine, jer bi to značilo ponovno kreditiranje Kijeva, izjavio je šef ruske kompanije Aleksej Miler.

"To apsolutno ne dolazi u obzir. Kada su u pitanju takozvane kompenzacije, praktično se radi o tome da 'Gasprom' kreditira 'Naftogas'", rekao je Miler. 

Miler je u intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24" rekao da se radi o tome da "Gasprom" treba ponovo da avansno plati buduće usluge za tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, što znači kreditiranje koje treba da obavi "Gasprom". 

On je podsjetio da je stav Rusije jasno iznio predsjednik Vladimir Putin u Milanu, kada je rekao da Rusija neće preuzimati nove obaveze finansiranja Ukrajine, prenosi TASS. 

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger predložio je juče da Ukrajina iskoristi rusko avansno plaćanje za tranzit gasa za Evropu da otplati svoja dugovanja. 

Etinger je rekao da Ukrajina mora da plati 3,1 milijardu dolara "Gaspromu" do kraja godine za već isporučeni gas. 

Ruska kompanija obezbijediće pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini uz mogućnost isporuke još pet milijardi. Određena je cijena od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, sa uračunatim popustom od 100 dolara /sa 485 dolara/. 

Popust važi samo za narednih šest mjeseci. 

Nakon što Ukrajina vrati dvije milijarde dolara kao dio svog duga "Gasppromu", ova ruska kompanija će obezbijediti najmanje pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog