Vijesti

Jakobina: Medicinski otpad biće vraćen u Hrvatsku

Direktor derventske firme "Pramat plast" Željko Jakobina izjavio je da je jedan kamion spornog medicinskog otpada, koji je ova firma uvezla iz Hrvatske, već vraćen dobavljaču, a da će narednih dana biti otpremljena i ostala sirovina.

Jakobina kaže da "ne zna zbog čega je nastao problem, jer je riječ o otpadu koji nije opasan", dodajući da će biti vraćen dobavljaču. 

On je rekao za "Večernje novosti" da je njegova firma prinuđena da uvozi otpad iz Hrvatske, jer u BiH nema dovoljno sirovina. 

Firma "Pramat plast", po nalogu Republičke ekološke inspekcije, počela je vraćanje medicinskog otpada iz Dervente u Hrvatsku firmi "Tipos resurs", od koje je sporni otpad nabavljen i uvezen u BiH.

"Pramat plast" uvezao je iz Hrvatske nekoliko tona medicinskog otpada, ali je po pritužbi građana Dervente kasnijim provjerama Republička ekološka inspekcija utvrdila da je riječ o medicinskom i opasnom otpadu, koji mora biti vraćen odakle je i došao, jer "Pramat plast" nije imao odgovarajuća odobrenja za taj uvoz. 

Toj firmi je prošle sedmice vraćena pošiljka sa graničnog prelaza u Gradišci, jer je naknadnim provjerama utvrđeno da je riječ o otpadu za koji treba posebna vrsta odobrenja za uvoz. 

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske potvrđeno je da se sav medicinski otpad iz Srpske uništava u pogonu za uništavanje Bolnici "Sveti Luka" u Doboju. 

Pravilnikom je jasno određeno da sve zdravstvene ustanove šalju medicinski otpad u ovu bolnicu.  

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog