Vijesti

Federalna policija sprema hapšenje pomoćnika direktora SIPA

Izvor blizak Federalnoj upravi policije rekao je za "Nezavisne novine" da se sprema hapšenje pomoćnika direktora SIPA Anđelka Hrgića.

Njihov izvor dodaje da je riječ o prvom čovjeku SIPA zaduženom za istrage. Hrgić je inače pomoćnik direktora SIPA i načelnik Kriminalističko istražnog odjela u ovoj instituciji.

Dobro obavješten izvor dodaje da je Federalna uprava policije na čelu sa Draganom Lukačem i Tužilaštvom BiH uključena u rušenje najbitnije bezbjednostne agencije u BiH.

"Riječ je o dobro uvezanom lancu koji se odvija na relaciji Tužilaštva BiH i Federalne uprave policije. Ovo isforsirano hapšenje se organizuje zbog tajminga u koje je došlo Tužilaštvo BiH zbog slučaja "Zubac" koje očito ne ide u željenom pravcu, jer na posljednjem ročištu svjedoci Tužilaštva BiH nisu govorili u prilog Tužilaštvu", konstatovao je izvor "Nezavisnih".

On je dodao da bi "uklanjanjem" prva dva čovjeka Zupca i Hrgića srušili SIPU u kojoj se radi i pod neviđenim pritiskom na ovu instituciju.

"Inače Federalna uprava policije je pokrenula istragu protiv Hrgića nakon što je SIPA otkrila silne malverzacije u kojima je glavni akter Federalne uprave policije Dragan Lukač. Riječ je o malverzacijama koje se odnose na staž i nezakonito trošnjenje novčanih sredstava. Federalana uprava policije okrenula se neiscrpnoj temi ratnog zločina jer za Hrgića nije ništa drugo moglo potegnuti", rekao je sagovornik "Nezavisnih".

Zanimljivo u svemu ovome je da bi se 31. oktobra Lukač trebao pojavit kao svjedok u slučaju "Zubac", pa se nastoji skrenuti pažnja sa odgovornosti Lukačeve i Federalne uprave policije  u događajima od 7. februara, između ostalog  kada je zapaljena zgrada Predstavnistva BiH i arhiv, te mnoge druge institucije u Sarajevu.

"Krajnji cilj bosnjačkog kadra je da instaliraju svoje kadrove u SIPI, jedinoj agenciji kaja je pored neviđenog prtiska posigla izuzetne rezultate.

Zanimljivo je u svemu tome da Lukač koji je inače Hrvat po nacionalnosti "igra" kako mu se naredi iz centara bošnjačkih strnaka u prvom redu SDA", zaključio je sagovornik "Nezavisnih".

U Sudu BiH u toku je suđenje direktoru SIPA Goranu Zupcu, koji je optužen za nesavjestan rad u službi jer tokom protesta u Sarajevu, kada je zapaljena zgrada Predstavništva BiH, nije angažovo Specijalnu jedinicu.

Angažman specijalaca može da zatraži samo Tužilaštvo BiH ali tog dana takav zahtjev nije stigao u SIPA, što su potvrdili i dosadašnji svjedoci.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog