Vijesti

Banjaluka: Četrdeset pet godina od razornog zemljotresa

Danas se navršavaju 45 godine od razornog zemljotresa koji je 1969. godine pogodio Banjaluku kada je poginulo 15 osoba.

U jutro 27. oktobra 1969. godine grad je u potpunosti bio razoren od udara jačine osam stepeni po Merkaliju, odnosno šest stepeni po Rihteru.

Zemljotres je počeo neuobičajeno jakim "prethodnim udarom" u noći 26. oktobra u popodnevnim časova, a podrhtavanje se nastavilo do 8.53 časova kada je "vrijeme za Banjuluku stalo".

Potpuno je uništeno 86.000 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpjela značajne gubitke, a sva preduzeća naredni period radila su značajno smanjenim kapacitetima, dok su neka potpuno prestala sa proizvodnjom.

Svi satovi u Banjaluci pokazuju tačno vrijeme, osim jednog na Trgu Krajine na kome kazaljke pokazuju 9 sati i 11 minuta, a kao datum je naveden 27. oktobar 1969. godine.

Ovaj potres je najjači koji se desio na teritoriji BiH, a ostavio je katastrofalne posljedice u 15 krajiških opština uključujući ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

Јedna od "vječnih" karakteristika Banjaluke je podrhtavanje tla na kojem je smještena.

Seizmogeno područje obuhvata pojas oko grada, prečnika između 50 i 60 kilometara, a o jakoj seizmičnosti svjedoče morfologija reljefa, pisani podaci u posljednjih 100 godina i najnovija instrumentalna mjerenja.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog