Region

Bošnjačko jedinstvo pobjedilo u Sandžaku

NOVI PAZAR/BEOGRAD - Na juče održanim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), prema preliminarnim rezultatima CESID-a, pobijedila je lista Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, programski direktor CESID-a Ðorđe Vuković kazao je da lista Ugljanina vodi sa 55 odsto, a da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju ima 45 odsto glasova.

Izlaznost na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina bila je 37 odsto na teritoriji Sandžaka.

Konačni rezultati, prema njegovim riječima, biće saopšteni za sedam dana.

On je ukazao da ima rezultate samo za Sandžak, a da ima i 2.000 birača van teritorije Sandžaka.

Vuković je podvukao da u preliminarne rezultate nisu uračunata tri biračka mjesta u Tutinu na broju 30 i 36, gde je bilo 1.500 birača, kao i na mjestu 19 gde se pojavilo pet listića više, te će se i tu ponoviti glasanje, a ima oko 1.700 glasača.

"Ima 3.200 listića koji nisu ušli u preliminarne rezultate i 2.000 koji su glasali van Sandžaka", kazao je Vuković.

U dva najveća grada Sandžaka, Novom Pazaru i Prijepolju, izlaznost je bila najmanja sa 31, odnosno 31,80 odsto, a najveća u Sjenici sa 50 i Tutinu sa 43 odsto.

U Srbiji su održani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina, a birači koji su svoje savjete birali na neposrednim izborima mogli su da glasaju na 881 mjestu koja su zatvorena u 20 sati.

Pravo da glasa imalo je 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak.

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

I elektorske skupštine za izbor nacionalnih savjeta hrvatske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji su završene, a sve je proteklo u najboljem redu, rekao je Tanjugu zamjenik predsjednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek.

Elektorske skupštine na kojima su se birali nacionalni savjeti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca počele su u podne u prostorijama Skupštine Srbije.

Za izbor nacionalnih savjeta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji su savjete birali putem elektorske skupštine, registrovano je 313 elektorskih prijava.

Tako je za crnogorsku elektorsku skupštinu bilo prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84, koje je izabralo 32.775 birača.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog