Radnička prava i pravo na rad

Stečaj GRAS-a značio bi veliki broj radnika na ulici

Iz Sindikata radnika komunalne privrede KS oštro se protive da Pravobranilaštvo KS po zaključku Vlade sugeriše da se u GRAS-u pokrene stečajni postupak.

- To bi značilo otpuštanje velikog broja radnika koji pošteno rade svoj posao. Za situaciju u kojima se nalazi njihova firma oni nisu ni najmanje krivi - kazao je Adem Šerak, predsjednik KO Sindikata radnika komunalne privrede.

Smatraju da sve firme u ovoj oblasti već godinama posluju na ivici rentabilnosti. Najveći razlog za ovakvu situaciju je katastrofalna politika subvencionisanja koju Kanton sprovodi. 

Tvrde da će ovakav potez proizvesti posljedicu da stanovnici mogu ostati bez javnog prevoza, sutra bez vode, grijanja ili odvoza smeća.

- Sve ovo pokazuje da Vlada i resorna ministarstva moraju hitno promijeniti odnos prema ovim firmama. Da shvate da one postoje da zadovolje potrebe građana. Kupovina socijalnog mira ne može biti isključivo na teret radnika - kaže Šerak.

Radnici jedinstveni

Radnici komunalnih firmi su jedinstveni, braniće prava radnika GRAS-a jer dijele istu sudbinu i neće dozvoliti da se poigravaju njima i njihovim porodicama. Kantonalni odbor iskoristiće sva zakonom dopuštena prava da zaštiti radnike i firme, navode u Sindikatu. 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog