Vijesti

Čović: Nužna federalizacija BiH

Federalizacija Bosne i Hercegovine je nužna, jer je postojeće stanje neodrživo, kaže novoizabrani član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović.

Više nije potrebno da nam dolaze stranci i upozoravaju nas kako je BiH trenutno nefunkcionalna, neupravljiva, neracionalna, rekao je on u intervjuu za BHRT.

Čović napominje da zalaganje za federalizaciju ne znači razbijanje Bosne i Hercegovine kako to neki shvataju.

"Mi u HDZ i Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS) snažno zagovaramo Bosnu i Hercegovinu, stalno napominjemo da je to naša domovina. Ali, želimo da je uredimo po mjeri čovjeka i konstitutivnih naroda, da joj damo jednu demokratičnost, slobodu za svakog pojedinca koji tu želi da živi. Naravno, želimo evropski put za BiH u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti".

Kako je ocijenio, razbijači BiH su oni koji su željeli da unište Hrvate kao politički narod, koji su bili najjači u protekle četiri godine, a pokušali su da se poigravaju s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.

Govoreći o prijedlogu o tzv. hrvatskoj izbornoj jedinici u Federaciji, Čović je rekao da je to virtuelni projekat koji nema granica i traje samo jedan dan, 24 sata, onoliko koliko i prebrojavanje glasova za članove Predsedništva.

"Ne vidim zašto bi neko ko voli BiH imao nešto protiv toga. Svaka je izborna jedinica multietnička, pa će biti i ta", rekao je, između ostalog, hrvatski član budućeg Predsjedništva BiH.

Izvor: B92
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog