Kultura

Dodjelom nagrada završen festival animiranog filma “Banjaluka 2014”

“Tako mala stvar”, film režiserke Mizmor Vatzman iz Izraela, osvojio je ovogodišnji Grand pri sedmog međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2014”.

Ovu odluku je donio tročlani žiri u sastavu Tomislav Gregl, Iva Ćirić i Miodrag Manojlović sa objašnjenjem da film kroz jasne asocijacije i čist likovni jezik dočarava karakter djevojčice i slavi život sugerišući njegov dalji nastavak kroz jedan sumoran događaj.

Izraelski film je osvojio glavnu nagradu od 52 filma u takmičarskom programu, među kojima i dva iz BiH, “Svakodnevica” Igora Đurovića i “Lindžo” Jurinka Rajiča.

Nagrade za tehnike animacije su dobili filmovi “Nilski konji” režisera Pjotra Dumale iz Poljske za najbolju 2D animaciju, ‘’Put u Santjago’’ Maura Karara koprodukcije Švajcarske i Francuske za najbolju 3D animaciju i ‘’AB ovo’' Anite Kviatkovske Nakvi iz Poljske za najbolju glina animaciju.

Nagradu za najbolji dječiji film dobio je film ‘’Mjesec i vuk’’ francuskih režisera Tome Lerua i Patrika Delažea, dok su specijalna priznanja dodjeljena filmovimam “Vjetar” njemačkog režisera Roberta Lobela, ‘’Kupališta’’ poljskog režisera Tomeka Ducka i “Čoban'' hrvatskog režisera Matije Pisačića. Nagradu publike dobio je film ''Stranac iznad ledenog brijega'' autora Andreja Sokolova iz Rusije.

Na festivalu je viđen i bogat popratni program, od retrospektive Pavao Štaltera, preko filmova Trick festival iz Štutgarta i studija “Folimage” iz Francuske do izložbe karikatura i projekcije dokumentarnog filma o Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Festival je zatvoren 28. oktobra, na svjetski dan animacije u Domu omladine u Banjaluci.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog