Republika Srpska

1.861 korisnik sam sebi uplaćuje penziono osiguranje

U Srpskoj je bez posla blizu 144.000 osoba, ali samo mali dio njih sami sebi uplaćuju penzijsko osiguranje, što potvrđuje i podatak da Fond PIO RS ima tek 1.861 dobrovoljnog osiguranika.

Iako je veoma malo onih koji sami sebi uplaćuju penziju, u Fondu PIO RS su istakli da je broj korisnika dobrovoljnog osiguranja posljednjih godina blago porastao.

Do 28. oktobra ove godine imali smo 1.861 korisnika koji su sami sebi uplaćivali osiguranje, dok smo na kraju juna evidentirali njih 1.760 - kazali su u Fondu i dodali da je lani dobrovoljno osiguranje uplaćivala 1.561 osoba.

Među onima koji sami sebi uplaćuju osiguranje za PIO najčešće su doskorašnji radnici koji krpe rupe u stažu, ali i mladi. U Fondu PIO RS kažu da svi koji nisu osigurani u obaveznom osiguranju, mogu da koriste dobrovoljno osiguranje, pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji RS ili Brčko distrikta, da su zdravstveno sposobni i da su stariji od 15 godina. Dodali su da se mjesečna uplata određuje prema prosječnoj bruto plati u RS u prethodnom mjesecu.

Najniži iznos je 148,85 KM. Uplata, naravno, može iznositi i više, zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može biti niža od tog iznosa - istakli su u Fondu PIO.

Ekonomski stručnjaci ističu da bi eventualno smanjenje stope doprinosa za PIO stimulisalo povećanje broja uplatilaca dobrovoljnog osiguranja.

Nezaposleni, poljoprivrednici i penzioneri mogu sami da uplaćuju doprinose i Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Tu mogućnost u prvih devet mjeseci ove godine iskoristilo je 5.787 osiguranika, dok ih je u istom periodu lani bilo 5.792.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog