Vijesti

Ministarstvo zdravlja RS: Mobilni zdravstveni pregledi nisu zakonom dozvoljeni

Organizacija “Balkan Medical Travel“ danas je saopštila da su joj inspektori Ministarstva zdravlja RS zabranili realizaciju projekta u Banjaluci, odnosno organizaciju besplatnih pregleda i konsultacija za sve građane u Mobilnoj klinici.

Pomenuta organizacija je projekat organizovala zajedno sa timom ljekara turske „Liv“ bolnice.

Iz „Balkan Medical Travel“ tvrde da su ranije dobili dozvolu uprave Grada Banjaluke za održavanje projekta i saglasnost za lokaciju na parkingu kod Galeriju, ali da su jutros inspektori Ministarstva zdravlja RS donijeli odluku da ne dozvole besplatne preglede građana. 

Iz pomenute organizacije navode da su građani oštećeni, te da su ljekari volonteri doputovali iz eminentne „Liv“ bolnice da pomognu našim građanima da riješe određene zdravstvene probleme, piše Klix. 

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite tvrde da organizacija “Balkan Medical Travel“ nije prethodno tražila njihove odobrenje, te da su ih tek jutros obavijestili o realizaciji ovog projekta u Banjaluci. 

„Jutros su nas tek obavijestili. Nikakav dopis ranije nismo dobili. Morali smo odmah da reagujemo jer nismo u mogućnosti da im dozvolimo da svoj projekat izvode na ulicama Banjaluke. To krši član 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti“, kazala je za Frontal Nataša Aleksić, portparol Ministarstva zdravlja RS.

Član 3. kaže: 

1) Zdravstvena djelatnost je djelatnost od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

2) Zdravstvena djelatnost obavlja se u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, po medicinskoj doktrini i uz upotrebu medicinske tehnologije. 

3) Zdravstvenu djelatnost obavljaju zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici pod uslovima i na način propisan ovim zakon i propisima donesenim na osnovu ovog zakona. 

Mobilna klinika je do sada obišla Bihać, a u narednim danima obići će još četiri grada u BiH. 

Iz „Balkan Medical Travel“ tvrde da je cilj ovog projekta je da se građani u što većem broju pregledaju i obave konsultacije sa medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti. Međutim, Zakon o zdravstvenoj zaštiti RS ne dozvoljava ovu vrstu medicinkog rada. 

piše: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog