Nauka

UN: Posljednji čas za spas planete

Potrebno je drastično smanjenje emisija štetnih gasova, kako bi globalno zagrijavanje bilo zadržano do granice od dva stepena Celzijusa, upozorava UN. Svjetska organizacija poziva lidere da reaguju jer "vrijeme nije na našoj strani".

Stručni panel Ujedinjenih nacija za klimu završio je izvještaj o globalnom zagrijavanju u kojem zaključuje da je klimatski sistem Zemlje promijenjen pod uticajem ljudi.

Dokument u kojem se kombinuju nalazi tri ranija izvještaja, usvojen je na maratonskom sastanku Međuvladinog panela o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Stvari će morati u velikoj mjeri da se promjene već do 2050. godine, upozorava UN. Do tada bi većina proizvedene električne energije morala da stiže iz "nisko-ugljeničnih" izvora, a ukoliko čovječanstvo odluči da ne reaguje na trenutno stanje, posljedice bi mogle biti nepovratne.

U izvještaju se navodi da je ključna stvar drastično smanjenje emisija štetnih gasova, kako bi globalno zagrijavanje bilo zadržano do granice od dva stepena Celzijusa. 

Obnovljivi izvori energije bi u naredne četiri decenije trebalo da sa trenutnih 30 odsto, narastu na 80 odsto globalnog energetskog sektora, navodi Međunarodni panel, a u narednih pet i do 100 odsto.

"Nauka je rekla svoje. Poruke su jasne i nedvosmislene. Lideri moraju da reaguju. Vrijeme nije na našoj strani. Postoji mit da borba protiv klimatskih promena ima visoku cijenu, ali mnogo će nas više koštati ako ne učinimo ništa", rekao je generalni sekretar UN Ban Kimun.

izvor: Agencije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog