Vijesti

Novi građevinski poduhvat Emira Kusturice u Trebinju

Pogled ka brdu Crkvina Proslavljeni režiser Emir Kusturica započinje novi građevinski poduhvat u kome Crkvinu, najpoznatiju vjersku i turističku destinaciju Trebinja, planira da pretvori u novu Svetu goru.

Ideja se, prema Kusturičinim riječima, odnosi na spoljnu svetogorsku arhitekturu brda, koje, sa svih strana gledano, dominira Trebinjem.

- Želimo da se Crkvina opasa fragmentima svetogorske arhitekture, odnosno da joj se uradi fasada Svete gore, a da Trebinje postane jedinstven grad u svijetu - objašnjava Kusturica.

On će, s iskustvom graditelja Andrićgrada i Drvengrada, odlučivati i o uređenju ostalog dijela kompleksa Crkvina, zajedno s poznatim arhitektima i duhovnicima, poput vladike Grigorija i igumana Save, koji će biti članovi komisije konkursa, koji je raspisan za rješenje cjelovitog kompleksa Crkvine u smislu duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene.

Konkursom se preporučuje sklad mediteranske i hercegovačke arhitekture s modernim arhitektonskim izrazom i jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine, a posebno se očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo.

Iako je najavio da gradnju nove stare Svete gore vidi u kontekstu korištenja kamena sa urušenih austrougarskih kula oko Trebinja, za koje su oni koji su prije nekoliko godina osporavali njihovo odvoženje u Andrićgrad isticali da nemaju ništa protiv ako će se tim kamenom graditi u Trebinju, Kusturica još ne zna da li će koristiti taj kamen.

Kaže da je svjestan da "karaule iz kojih su šuckori 28. juna 1914. godine istrčavali i u centru grada vješali najuglednije Trebinjce - nisu nikakve istorijske vrijednosti", ali da još nema odobrenje korištenja ovog kamena.

- To je veliko pitanje zato što ja ne znam čije je to vlasništvo i ko može da da odobrenje, ali, pošto su te kule manje-više već raspadnute, bilo bi logično da služe nečem drugom, a ne da ostanu da se još više raspadaju, dakle da se iskoriste za nešto drugo ili da se rekonstruišu - kaže režiser.

Ono što je, međutim, u potpunosti izvjesno jeste novi izgled Crkvine i njene buduće vizure i način sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija u gradu, ali i vizure i pogledi sa kompleksa prema gradu.

- Crkvina bi, u svakom slučaju, trebalo da liči na jedno uzvišeno brdo, gdje se svetogorske fasade preslikavaju, stavljaju jedna pored druge u posebnoj dinamici, koju će arhitekte da odrede - dodaje Kusturica.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog