Region

Bandić ostaje u pritvoru

ZAGREB - Sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je danas jamstva za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije bilo omogućeno da se tokom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Milana Bandića, objavili su hrvatski mediji.

Portal index.hr prenosi nezvanične informacije da su Bandićevi advokati kao jamstvo ponudili nekretnine vrijedne oko 5,8 miliona kuna (750.000 evra), ali je sud taj iznos ocijenio kao prenizak.

Pored toga, Bandiću je ponovo određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi uticao na svjedoke i ponovio krivično djelo, prenosi agencija Hina.

Ostali osumnjičeni, kako nezvanično navodi Hina, ponudili su jamstva u vrijednosti od 75.000 do preko četiri miliona kuna, koja su prihvaćena, ali ta odluka još nije konačna jer hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) na nju ima pravo žalbe o kojoj odlučuje vanraspravno vijeće Županijskog suda. 

Ako odluka postane pravosnažna, osumnjičenici će prije odlaska iz zatvora Remetinec morati da na račun suda polože dogovoreni iznos ili "založe" ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudija istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati da obećaju da na slobodi neće uticati na svjedoke ili ponoviti nedjelo.

Glavni osumnjičeni Bandić, kojeg Uskok tereti kao vezu među svim učesnicima afere Agram, od hapšenja je govorio da ne planira da podnese ostavku, što bi po dosadašnjoj praksi trebalo da bude uslov za odbranu sa slobode, a njegov advokat je takođe tvrdio da ni ne razmišljaju o jamstvu, ali su se u međuvremenu ipak predomislili.

Gradonačelnik Zagreba je osumnjičen da je oštetio grad kojim upravlja 12 godina, a navodno je neplaćanjem poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. oštetio i državni budžet.

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog